Aktivizam je i govoriti o rodnom nasilju

Komentari poput otkud toliko žena na muškom fakultetu?, želite li da obavimo konsultacije večeras, u kafiću?, stigli ste se našminkati, a niste stigli spremiti ispit? ili kolegice, hoćete li nam Vi napraviti kafu, na plakatima šetnice Kapusa Univerziteta u Sarajevu, u okviru izložbe „Znaš li?“, simbolična su potka osamdeset aktivnosti koje TPO fondacija provodi povodom obilježavanja kampanje “16 dana aktivizma”

105

Jednostavno pitanje – znaš li?, otključava stoljetno tkanje rodno zasnovanog nasilja prisutnog globalno, nacionalno i lokalno. Znaš li? iziskuje da se zagledamo u kulturološke, ekonomske, političke i obrazovne niše naših društava gdje je nasilje sraslo za potku do neprepoznavanja. Deset odgovora na prosto pitanje izdvojeno iz ovogodišnjeg UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) istraživanja TPO Fondacije, priča nam poznatu priču preslikanu iz naše svakodnevnice, a u njima ne prepoznajemo rodno zasnovano nasilje.

Komentari poput otkud toliko žena na muškom fakultetu?, želite li da obavimo konsultacije večeras, u kafiću?, stigli ste se našminkati, a niste stigli spremiti ispit? ili kolegice, hoćete li nam Vi napraviti kafu na plakatima šetnice Kapusa Univerziteta u Sarajevu, u okviru izložbe „Znaš li?“, simbolična su potka osamdeset aktivnosti koje TPO fondacija provodi povodom obilježavanja kampanje “16 dana aktivizma” od 25. novembra do 10. decembra partnerstvu sa 19 univerziteta u BiH i regiji (Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji).

„Izjave smo uzeli iz samoga istraživanja, iz onoga što smo pronašli na partnerskim univerzitetima,  kako se rodno zasnovano nasilje percipira, koje forme rodno zasnovanog nasilja postoje, koliko se općenito zna i kako mi razumijemo rodno zasnovano nasilje,“ kazala je prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, programska direktorica TPO fondacije koja je istakla da je istraživanje pokazalo da preko 60 posto žena i preko 50 posto muškaraca zna da se u njegovom okruženu događa neka od formi rodno zasnovanog nasilja.

Moto ovogodišnje UNIGEM-ove kampanje  u “16 dana aktivizma” je “PROGLEDAJ, GOVORI PROTIV NASILJA”. Aktivnosti koje će se realizirati planirane su na osnovu rezultata istraživanja koje je obuhvatilo 4.754 ispitanika a rađeno je  kroz cjelokupnu univerzitetsku strukturu na osamnaest regionalnih univerziteta.

Inače, UNIGEM je petogodišnji projekt koji je prošle godine pokrenula TPO Fondacija s ciljem regionalnog umrežavanja univerziteta, razmjene ekspertiza, orodnjavanja visokog obrazovanja uspostavom mehanizama za rodnu ravnopravnost, usvajanja džender akcionih planova (GAP), obogaćivanja nastavnih planova i programa u oblasti rodne ravnopravnosti te senzibiliranja nastavnog kadra i studenata/ica kroz različite vidove tematskih projekata.  Na početku projekta uspostavljena su regulatorna i kordinaciona tijela kako bi se implementirali programi rodne ravnopravnosti u nastavnim curiculumima te da budu vodilje orodnjavanja nastavnih planova i programa. Paralelno sa uspostavljanjem ovih tijela pokrenuto je i gore spomenuto istraživanje. Sva kordinaciona tijela imaju lako dostupne web adrese na kojima ima sekcija preko koje se može prijaviti rodno zasnovano nasilje.

Prema podacima UNIGEM istraživanja 80 posto intervjuiranih osoba potvrdilo je spoznaju da su njihove kolege/ice doživjeli/e seksualno i rodno zasnovano nasilje i(li) diskriminaciju; dok 78,8 posto nastavnog kadra ne zna jesu li pokrenute procedure sankcionisanja nasilnika; a 61 posto intervjuiranih osoba je doživjelo rodno zasnovano ili seksualno nasilje. Istraživanjem je potvrđeno uvriježeno mišljenje da nema transparentne i otvorene komunikacije o rodno zasnovanom nasilju na univerzitetima te da se žene općenito cijene po ljepoti i izgledu, muškarci po intelektualnim sposobnostima.

Prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo naglasila je kako borba za rodnu ravnopravnost ne treba biti izolovana već udružena u borbi protiv ostalih vidova diskriminacije. Istakla je punu podršku Vlade Kantona Sarajevo u borbi protiv svih oblika nasilja i diskriminacije, ne samo na univerzitetima već i u društvu uopće.

„Moto naše ovogodišnje kampanje je GOVORITI i to je ono što možemo uraditi a pored toga moramo i sudjelovati – svako na svoj način,“ kazala je Zilka Spahić-Šiljak. Naglasila je da se učešće u aktivnostima može uzeti tako što će se podijeliti informacija, finansijski podržati udruge ili kampanje koje se provode u našem okruženju. Ili, ono što je vrlo važno prijaviti nasilje jer to nije privatna stvar pojedinca ili pojedinke već je to vrlo važno društveno, ekonomsko i zdravstveno pitanje.

“Univerzitet u Sarajevu je zasnovan na univerzalnim vrijednostima socijalne pravde, humanosti, mira i jednakopravnosti, slobode i nezavisnosti. I zato imamo nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik uznemiravanja i nasilja. Zahvaljujući TPO fondaciji otvorili smo Gender resursni centar kao glavno tijelo za koordinaciju aktivnosti usmjerenih protiv svih oblika rodne diskriminacije i nasilja na univerzitetima”, kazala je prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA-e, jednog od devetnaest regionalnih partnera na kojima se UNIGEM realizira.

Rezultati gore spomenutog istraživanja ukoričeni su nedavno promoviranu publikaciju „Izazovi integriranja rodne ranopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja“ čije uredništvo potpisuju Zilka Spahić Šiljak, Jasna Kovačević i Jasmina Husanović. One u uvodnom dijelu ističu „U posljednje tri decenije napravljeni su pomaci na podizanju svijesti na različitim nivoima (globalno, lokalno, nacionalno), ali to svakako nije dovoljno da se dostigne nulti stepen tolerancije prema takvoj vrsti nasilja oko nas.“

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here