Naslovnica Ekonomija Plate u Švajcarskoj doživjele najveći realni pad od 1942.

Plate u Švajcarskoj doživjele najveći realni pad od 1942.

Radnici u Švajcarskoj suočeni su sa najvećim gubitkom realnih plata od 1942. godine. Poslodavci su ove godine podigli plate u prosjeku za 1,1 posto i namjeravaju da ih povećaju za 2,2 posto u idućoj godini, saopštila je investiciona banka UBS koja je anketirala 290 kompanija.

82

Uzimajući u obzir inflaciju, to se pretvara u stvarni gubitak od 1,8 procenata u 2022. godini, nakon čega slijedi neznatno povećanje od 0,1 posto u idućoj godini. Povećanje plata za nešto više od dva posto vjerovatno neće dovesti zaposlene u praznično raspoloženje, ocjenjuju analitičari UBS-a.

Sektori u kojima su plate najviše porasle su građevinarstvo (1,1 posto), administracija (1,0), IT, finansije i osiguranje (0,9). Plate su manje porasle u proizvodnji i transportu (0,8) i zdravstvenoj njezi (0,7 posto). Ugovori o platama utiču na oko 550.000 zaposlenih u Švajcarskoj, što je oko 11 posto radne snage.

Povoljna okolnost je što se ne očekuje pokretanje spirale rasta plata i cena, zbog čega inflacija ne bi trebalo da raste sa sadašnjih 3,2 posto. Rast potrošačkih cijena u Švajcarskoj neočekivano je usporen u septembru i oktobru, ali i dalje je iznad cilja Švajcarske narodne banke.

Švajcarska nacionalna banka podigla je u septembru kamatne stope za 0,75 posto, nakon čega je referentna kamatna stopa u toj zemlji posle osam godina opet pozitivna, 0,5 posto. Švajcarska je posljednja zemlja u Evropi koja je vratila pozitivnu kamatnu stopu. Švajcarska centralna banka držala je kamatne stope na -0,75 posto do juna tekuće godine, kada je podigla kamatne stope za 0,5 procenata.

Švajcarska nacionalna banka je od 2014. godine pratila politiku nulte kamatne stope, u cilju obuzdavanja rasta vrijednosti nacionalne valute. Banka je godinama sprovodila velike intervencije na valutnim tržištima kako bi kontrolisala vrijednost franka.

IZVORVečernje novosti
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here