Na evidenciji nezaposlenih u Unsko-sanskom kantonu 29.338 građana

Na evidenciji nezaposlenih osoba u Unsko-sanskom kantonu, zaključno sa 30. septembrom, bilo 29.338 građana - potvrdio je Feni vršilac dužnosti direktora Službe za zapošljavanje USK-a Nedžad Veladžić.

59

Ta brojka je, kako je istakao, manja u odnosu na isti period prošle godine, kada je na evidenciji bilo 33.530 nezaposlenih osoba, a manja je i u odnosu na neke prethodne mjesece ove godine.

“Sa zadovoljstvom možemo istaći da je to pratilo i povećanje broja zaposlenih građana našeg kantona. Možda to procentualno povećanje broja zaposlenih još uvijek nije na odgovarajućem nivou, međutim poznavajući ovdašnje prilike moramo biti zadovoljni. Na evidenciji nezaposlenih još je daleko najveći broj niskokvalifikovanih osoba, a i dalje imamo značajno veći broj nezaposlenih žena”, naveo je Veladžić.

Objašnjeno je i koji su faktori uticali na trenutno stanje, odnosno smanjenje broja građana na evidenciji nezaposlenih.

“Više je faktora uticalo na smanjenje ovog broja. U prvom redu mogu istaći procvat turističko-ugostiteljskog sektora nakon pandemijskog perioda, gdje je dostignuta rekordna brojka zaposlenih iz 2019. godine. Pohvalan je trend napretka i u ostalim sektorima. Naravno, već duži vremenski period aktuelan je i odlazak značajnog broja stanovnika prema zemljama zapadne Evrope u potrazi za adekvatnijim životnim i poslovnim ambijentom, što se također redovno odražava na sve naše evidencije”, dodao je vršilac dužnosti direktora Službe za zapošljavanje USK-a.

Veladžić je istakao i kako je skoro 16 hiljada građana dosad predalo zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kazavši da je to oko 54 posto od ukupnog broja građana koji su krajem augusta bili na evidenciji nezaposlenih u tom kantonu.

Pretpostavlja da će u narednih nekoliko dana doći i do povećanja tog broja, s obzirom na produženje roka za realizaciju ove uredbe Federalne vlade.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here