U Istanbulu počela druga etapa 3. Predsjedničkih međunarodnih utrka jahti

Druga etapa 3. Predsjedničke međunarodne utrke jahti, jedine na svijetu koja se organizira između dva kontinenta počela je 28. oktobra u Istanbulu.

75

Utrka jahti za Kup Republike održat će 29. oktobra, a započet će minutom ćutanja ispred Dolmabahčea, u čast prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka i njegovih saboraca. U okviru istanbulske etape održat će se  Trka Barbaros Hayreddin Pasha Cup na stazi Caddebostan-Adalar 28. oktobra, Kup Republike na stazi Bosfor 29. oktobra, a trka Mavi Vatan na stazi Moda-Adalar 30. oktobra. Ekipa Business Magazine je prvi i jedini medij iz Bosne i Hercegovine koji prati međunarodnu utrku jahti.

Na kraju dvije etape, tim koji postigne najbolji ukupni rezultat će osvojiti titulu pobjednika 3. Predsjedničke međunarodne utrke jahti i Predsjednički kup. Organizatori najavljuju da će istanbulska etapa biti završena veličanstvenom ceremonijom dodjele nagrada koja će se održati u Brodogradilištu Istanbul 30. oktobra.

I ove godine 3. Predsjednička međunarodna utrka jahti se sastoji od dva dijela i uključivat će utrke na četiri različite staze na kojima se timovi bore za Kup Halikarnas, Barbaros Hayrettin Paşa te Cumhuriyet i Mavi Vatan kup.

U maju ove godine održana je prva etapa 3. Predsjedničke utrke jahti za Kup Halikarnasa, od Marmarisa do Bodruma. Kup Halikarnasa pripao je ekipi Arcelik Sailing Team, a u ovoj etapi učestvovalo je 400 sportista iz Španije, Švicarske, Holandije, Portugala, Italije, Slovenije, Francuske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Bijelorusije, Litvanije, Engleske i Turske. U istanbulskoj etapi Treće Predsjedničke međunarodne utrke jahti učestvovat će sportisti iz 23 države.

Organizator Predsjedničke 3. međunarodne utrke jahti je Istanbul Open Sea Yacht Race Club pod pokroviteljstvom Turskog predsjedništva i u saradnji sa Ministarstvom kulture i turizma i Ministarstva mladih i sporta Turske.

Predsjednička 1. međunarodna utrka jahti organizirana je od 29. oktobra do 1. novembra 2020. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here