Naslovnica Vijesti Svijet Američka ekonomija porasla u trećem tromjesečju

Američka ekonomija porasla u trećem tromjesečju

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju, pokazala je u četvrtak procjena ministarstva trgovine, signaliziravši oporavak vodeće svjetske ekonomije oslonjen na snažan rast izvoza.

52
b92

Na godišnjem nivou BDP je u trećem tromjesečju porastao 1,8 posto, kao i u razdoblju od aprila do juna.

Anualizirana stopa koja pokazuje koliko bi ekonomija porasla odnosno palo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju poraslo odnosno palo istim tempom kao u posljednja tri mjeseca iznosila je u trećem tromjesečju 2,6 posto.

U drugom tromjesečju anualizirana stopa pokazivala je pad aktivnosti za 0,6 posto.

Uz SAD, anualiziranu stopu koriste još samo Japan i Kanada.

Oporavak BDP-a u trećem tromjesečju podupro je snažan rast izvoza, za 11,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 7,3-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. Rast uvoza snažno je pak usporio, s 11,2 na 7,5 posto.

Rast osobne potrošnje usporio je pak na 2,0 posto u uvjetima visoke inflacije, jačeg dolara, podignutih kamatnih stopa i poremećaja u nabavnim lancima, ističu u ministarstvu, podsjetivši i na haranje uragana Iana krajem septembra na Floridi i u Južnoj Karolini.

„Ta katastrofa poremetila je uobičajene potrošačke i poslovne aktivnosti te je potaknula angažman hitnih službi i aktivnosti sanacije”, stoji u izvještaju ministarstva.

IZVORHina
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here