Naslovnica Ekonomija Energetika Lideri EU dogovorili da se radi na mjerama za zaustavljanje rasta cijena energenata

Lideri EU dogovorili da se radi na mjerama za zaustavljanje rasta cijena energenata

Lideri Evropske unije (EU) dogovorili su se da “rade na mjerama” za zaustavljanje rasta cijena energenata, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel.

47
“Sada imamo veoma dobru mapu puta”, podvukla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Njemački kancelar Olaf Scholz stavio do znanja da će, ako ministri energetike ne mogu da se dogovore oko konačne verzije, biti potreban nov samit šefova država.Prema riječima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, predviđeni mehanizmi mogli bi da se primjene “krajem oktobra, početkom novembra”. Macron smatra da su lideri EU “poslali tržištima veoma jasan signal odlučnosti i jedinstva”.Prema zaključcima sa sastanka, šefovi država i vlada traže od Komisije da im “po hitnom postupku” dostavi “konkretne odluke” o setu mjera.

Rat u Ukrajini i sankcije uvedene Rusiji izazvale su šok u cijenama nafte, gasa i struje. Od februara, Evropa je reagovala sporo, oslabljena neslaganjima između država članica. Kako prenosi France presse, iako su lideri EU noćas želeli da predstave jedinstven front, očekuje se da će pregovori u narednim sedmicama biti teški.

Orban: Mađarska je dobila izuzeće od limitiranja cijena gasa

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je na samitu EU u Bruxellesu postignut sporazum da se svako buduće limitiranje cijena gasa od EU neće primjenjivati na dugoročne sporazume o snabdijevanju gasom poput 15-godišnjeg sporazuma koji Mađarska ima s ruskim Gazpromom.

Orban piše na svojoj Facebook stranici da “smo dobili izuzeće od limitiranja cijene gasa tako da to neće ugrozii mađarsku sigurnost snabdijevanja gasom”.

Također je naveo da, čak i u slučaju da se dogovori zajednička nabavka gasa u Evropi, “to neće biti obavezujuće za Mađarsku”, prenijela je agencija Beta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here