Naslovnica Ekonomija Energetika Evropska komisija predložila novi set hitnih mjera u vezi s energentima

Evropska komisija predložila novi set hitnih mjera u vezi s energentima

Evropska komisija je jučer predložila još jedan set hitnih mjera za rješavanje visokih cijena energije, ali države EU su i dalje podijeljene kad je riječ o ograničavanju cijene gasa.

71

Komisija je zatražila odobrenje zemalja EU za izradu prijedloga za postavljanje privremene “maksimalne cijene” za trgovinu gasom preko Title Transfer Faciliti (TTF), referentnog indeksa gasa uspostavljenog u Roterdamu, a koji služi kao referentna cijena za evropsku trgovinu gasom.

Komisija je poručila da bi ograničenje cijene trebalo da ispuni uslove, uključujući i to da neće izazvati povećanje potražnje za gasom u Evropi.

Paket EU uključuje i druge mjere u pokušaju da se kontrolišu visoke cijene prilagođavanjem pravila tržišta energije.

Od mjesta trgovanja bi se zahtijevalo da svakog dana nameću gornje i donje granice cijena energetskih derivata u prvim mjesecima.

EU bi takođe zadužila regulatore energije da pokrenu alternativnu referentnu cijenu za tečni prirodni gas (LNG) do 31. marta 2023.

Poseban prijedlog bi pokrenuo zajedničku kupovinu gasa među zemljama EU, čime bi bio učinjen pokušaj da se obezbijedi gorivo za skladištenje gasa za sljedeću zimu, te da se pregovara o nižim cijenama.

Od zemalja bi se tražilo da zajednički kupe 15 posto količina potrebnih da EU popuni skladišta gasa 90 posto do 1. novembra 2023.

Zemlje bi bile odgovorne za lokalne kompanije da će učestvovati u šemi i da ne kupuju ruski gas.

O mjerama će raspravljati u četvrtak EU lideri.

U nacrtu zaključaka Samita koji je dostavljen prijestonicama u nedjelju navedeno je šest potencijalnih hitnih mera, među kojima je čuveni “iberijski model”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here