Učesnici iz akademskog i poslovnog svijeta prezentirat će i diskutovati o najnovijim istraživanjima o aktuelnim ekonomskim temama.

“Na konferenciji imamo više od 70 radova, više od 150 autora sa skoro svih kontinenata i smatramo da smo uspjeli napraviti veliki poduhvat kada je riječ o naučno-istraživačkom radu. Imamo sedam paralelnih sesija, a posebnu zahvalnost bih izrazila Federalnom zavodu za statistiku i direktoru Emiru Kremiću na inicijativi i zajedničkom trudu da organiziramo posebnu sesiju koja će baviti poljoprivrednom statistikom budući da u BiH u narednoj godini prvi put kreće popis poljoprivrede”, istakla je dekanesa EFSA Jasmina Selimović na otvaranju konferencije.

Uvodničari uz dekanesu Selimović bili su dva ugledna stručnjaka iz oblasti ekonomije – Vesna Bojičić-Dželilović (London School of Economics) i Jože P. Damijan (Ekonomski fakultet Univerziteta u Ljubljani).

Tokom ove sedmice EFSA je platinasti jubilej obilježila nizom aktivnosti pod nazivom “Sedam dana za 70 godina”. Upriličena je izložba “EFSA kroz vrijeme” i ”EFSA izdavaštvo“, a predstavljena je i “Monografija 1952-2022”, koja svjedoči o radu EFSA od osnivanja do danas. Dekani javnih ekonomskih fakulteta iz regije jučer su razmijenili iskustva u nastojanju da dođu do nekih novih ideja i rješenja, kao i prijedloga kako da visoko obrazovanje učine što homogenijim, te da olakšaju studentima međunarodnu saradnju.

Svečana akademija povodom 70. godišnjice EFSA bit će upriličena u Vijećnici. 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here