Prepoznavajući značaj i aktuelnost ove teme nastao je ”Priručnik za integriranje rodne dimenzije u srednje stručno obrazovanje”, koji je rezultat 5 modula obuka iz oblasti rodno odgovornog obrazovanja. Učesnici obuka su bili nastavnici/e iz srednjih stručnih i tehničkih škola iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Pomenuti priručnik je ujedno i prvi priručnik u Bosni i Hercegovini koji govori o rodno odgovornom obrazovanju u kontekstu srednjeg stručnog obrazovanja, a da je napisan od strane 32 predstavnika i predstavnica srednjih stručnih i tehničkih škola iz Bosne i Hercegovine. Prema statistici iz 2021. godine razlike u spolnoj zastupljenosti su najveće u stručnim školama u Bosni i Hercegovini, u kojima je oko 75% učenika, dok su u drugim vrstama srednjih škola, zastupljenije  učenice.

Priručnik je pisan je sa željom i namjerom da se na jednom mjestu objedine i predstave konkretni alati i smjernice za nastavni kadar kako  bi na jednostavan i efikasan način uvrstili principe rodno odgovornog obrazovanja u svakodnevni rad sa učenicima i učenicama. Specifičnost priručnika je u tome što su ga kreirali nastavnici i nastavnice srednjih stručnih i tehničkih škola za i zbog nastavnog kadara srednjih stručnih i tehničkih škola širom BiH.

Priručnik je predstavljen u Sarajevu u vidu panel diskusije na kojoj su deset autora  i  autorica priručnika podijelili svoja iskustva rada na priručniku kao i razmišljanja o rodno odgovornom obrazovanju u kontekstu srednjeg stručnog obrazovanja, te narednim konkretnim planovima i stretegijama za dalju promociju priručnika. Pored autora i autorica okupljenima su se obratili Almir Tanović, viši programski službenik za politike zapošljavanja ispred Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, Šejla Mujačić, kontakt osoba za rodnu ravnopravnost ispred GIZ-a BiH, Aida Salkić, direktorica Pedagoškog zavoda ZDK, Emina Hadžić, stručna savjetnica za oblast obrazovanja u Pedagoškom zavodu BPK Goražde i Stanislava Matić, viša saradnica za srednje stručno obrazovanje u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo

Nakon zvaničnog predstavljanja priručnika planirane su promocije u Goraždu, Zenici, Zavidovićima, Tešnju i brojnim drugim gradovima širom zemlje.

Priručnik je nastao je u okviru projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“ kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat podržava partnerske škole u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here