Osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo imaju obezbijeđeno grijanje

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nije uputilo dopis osnovnim i srednjim školama u vezi izvođenja online nastave zbog nemogućnosti zagrijavanja objekata škola.

122

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nije uputilo dopis osnovnim i srednjim školama u vezi izvođenja online nastave zbog nemogućnosti zagrijavanja objekata škola, niti su se pojedine škole obratile za dostavljanje saglasnosti za izvođenje online nastave iz prethodno pomenutog razloga, potvrđeno je iz ministarstva.

Naime, provjeru informacije smo zatražili nakon saznanja da su pojedine grupe Vijeća roditelja u Kantonu Sarajevo javile da bi nastava u pojedinim osnovnim i srednjim školama od oktobra mogla biti prebačena na online zbog nemogućnosti grijanja školskih objekata.

“Prema podacima koje posjeduje Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, osnovne i srednje škole na području Kantona Sarajevo imaju obezbijeđeno grijanje za predstojeću grijnu sezonu putem KJKP ‘Toplane-Sarajevo’, alternativnim izvorima grijanja i putem vlastitih kotlovnica. Ukoliko se škole obrate Ministarstvu u vezi problema sa grijanjem, potrudit ćemo se da se taj problem otkloni u što kraćem vremenskom roku kako bi se stvorili uslovi za neometano izvođenje nastave u školskim klupama”, kazala je naš portal ministrica Naida Hota – Muminović.

Iz ministarstva napominju da u skladu sa članom 36. stav (11) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju direktor škole može, u izuzetnim slučajevima, odlučiti da produži ili skrati trajanje časova, ili donijeti odluku da se nastava realizira u online okruženju najduže do dvije sedmice, o čemu je obavezan obavijestiti Ministarstvo.

“Također, u istom član zakona stav (2) škola je obavezna u Godišnjem programu rada, za realizaciju predmetne nastave, planirati četiri sedmice izvođenja nastave u online okruženju i to po dvije sedmice u svakom polugodištu, a u skladu sa utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu”, podsjeća ministrica.

Podsjetimo, enormno visoke cijene, ali i nedostatak peleta na tržištu, doveo je do velikih problema škole koje nemaju mogućnost prelaska na drugu vrstu zagrijavanja prostorija. Sve teža nabavka i divljanje cijena peleta mogla bi usloviti neizvjesnu sezonu grijanja za 21 školu u Unsko-sanskom kantonu, te 33 škole u Tuzlanskom kantonu.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here