Naslovnica Vijesti Svijet Amerika na pragu recesije, BDP pao 0,9 posto u drugom kvartalu

Amerika na pragu recesije, BDP pao 0,9 posto u drugom kvartalu

Američka ekonomija je pala za 0,9 posto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju 2022, što je drugi kvartalni pad zaredom, prema današnjoj preliminarnoj procjeni Biroa za ekonomske analize.

66

U prvom tromjesečju, privredni pad je iznosio 1,6 procenata.

Mada današnja preliminirna procjena predstavlja oštar pad u odnosu na privrednu ekspanziju od 6,7 posto zabilježenu u drugom kvartalu 2021. godine, Bijela kuća je nepokolebljiva u stavu da najveća svjetska ekonomija, uprkos tome što se nosi sa višedecenijski visokom inflacijom i stalnim problemima u ponudi, ostaje u osnovi zdrava, napominje ovaj američki medij.

Dalje dodaje da je administracija SAD-a čak preduzela neuobičajen korak objavljivanjem svojevrsnog objašnjenja, tvrdeći da dva uzastopna kvartala ekonomskog pada, sama po sebi, ne predstavljaju recesiju.

Bijela kuća je, prema navodima CNN-a, prošle sedmice objavila na blogu da pored BDP-a, podaci koji se odnose na tržište rada, na korporativnu i ličnu potrošnju, proizvodnju i prihode ulaze u zvaničnu odluku kojom bi bila proglašena recesija, prenosi Tanjug.

Neprofitna organizacija Nacionalni biro za ekonomska istraživanja je zvanični arbitar koji proglašava recesiju, objašnjava se u tekstu i ocjenjuje da je malo vjerovatno da će u skorije vrijeme donijeti sud po ovom pitanju.

Ekonomisti kažu da je glavni razlog zbog kojeg bi bilo prerano nazivati sadašnju situaciju recesijom na temelju današnjih podataka, taj što se konačni podaci mogu promijeniti, što će se vjerovatno i dogoditi.

IZVORCNN
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here