Skupo plaćeni da malo rade

...ili zašto je najbolje otpustiti sve zaposlene u lokalnim administracijama i ponovo zaposliti samo one koji zaista hoće raditi

262
Delić

Ono na što godinama upozoravaju poslovni ljudi, ali i svi građani drage nam domovine – da su nam lokalne samouprave (čitaj administracije) spore i neefikasne sa kompliciranim procedurama, sada je dokazala i zvanična institucija. Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka Efikasnost lokalne uprave u rješavanju zahtjeva građana.

Rezultati provedene revizije učinka su poražavajući. Vjerujem da bi bili još gori da se revizija bavila rješavanjem zahtjeva privrednih društava. Koliko smo puta pisali o višemjesečnim, a nekada i višegodišnjim procedurama za dobijanje različitih dozvola, saglasnosti, uvjerenja – ni sami ne znamo, kao što ne znamo ni koliko razgovora je obavljeno sa stručnjacima u potrazi za rješenjem koje će unaprijediti rad lokalnih administracija.

Sada, čitajući ovaj izvještaj o efikasnosti lokalne uprave, nekako mi se čini da svi procesi digitalizacije, transformacije, elektronskog poslovanja za kojima već sada deeebelo kasnimo neće značajnije unaprijediti lijenost, sklonost koruptivnim i nezakonitim radnjama, nezainteresiranost i neznanje zaposlenih u lokalnim administracijama.

Pročitati da je u trećoj deceniji 21. stoljeća samo Općina Travnik, od 26 lokalnih administracija u kojima se provodila revizija, osigurala elektronsku predaju zahtjeva za veći broj administrativnih postupaka je žalosno i deprimirajuće.

Svakoga dana nas bombarduju vijestima o provođenju ovog ili onog projekta koji ima za cilj unapređenje rada lokalne samouprave, koja, sudeći po rezultatima revizije, nije daleko odmakla od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ono u čemu je lokalna administracija naše zemlje bez premca u svijetu, jeste inovativnost u smišljanju taksi, prireza i nameta koje moraju plaćati građani i privreda. Sjetite se samo 2.000 i više posto povećanja takse za istaknutu firmu u Općini Centar npr. Pri čemu, naravno, sredstva koja dajemo za te i slične takse neće biti utrošena za nešto što bi, ne daj Bože, unaprijedilo proceduru i zamijenilo šalterske radnike koji na svako dodatno pitanje odgovaraju – slijeganjem ramenima.

Bit će interesantno vidjeti šta će „nadležni“ učiniti kako bi se unaprijedio rad lokalnih administracija. Naš prijedlog je – donijeti novi zakon koji će omogućiti otpuštanje svih zaposlenih u lokalnim samoupravama, onima koji se ne znaju koristiti savremenim tehnologijama omogućiti prijevremeno penzionisanje, zaposliti samo one koji su spremni učiti, rješavati zahtjeve stranaka u najkraćem mogućem roku, ljubazni, zainteresirani za posao koji rade i koji vladaju savremenim tehnologijama. Skupo – jeste. No, vjerujte sa ovim i ovakvim lokalnim administracijama plaćamo puno više, a dobijamo puno manje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here