Rusija će plijeniti imovinu stranih kompanija koje je napuste

Zakon koji bi mogao stupiti na snagu za nekoliko sedmica dat će Rusiji široka ovlaštenja za intervenciju tamo gdje postoji prijetnja za lokalna radna mjesta ili industriju

53

Rusija priprema zakon koji će joj omogućiti preuzimanje kontrole nad lokalnim podružnicama zapadnih kompanija koje odluče da napuste tu zemlju zbog agresije na Ukrajinu.

Zakon koji bi mogao stupiti na snagu za nekoliko sedmica dat će Rusiji široka ovlaštenja za intervenciju tamo gdje postoji prijetnja za lokalna radna mjesta ili industriju, što će zapadnim kompanijama otežati odlazak s ruskog tržišta, osim ako nisu spremne da podnesu veliki finansijski udar, izvještava Reuters.

Priprema akta o zaplijeni imovine stranih investitora, kako se dodaje, uslijedila je nakon egzodusa zapadnih kompanija poput Starbucksa i McDonald’sa, u situaciji u kojoj se ruska ekonomija, pod pritiskom zapadnih sankcija, suočava sa recesijom i dvocifrenom inflacijom. Italijanska banka UniCredit, austrijski Raifeissen Bank, vodeći svjetski brend namještaja IKEA, lanac brze hrane Burger King i stotine manjih firmi još uvijek posluju u Rusiji.

Prijedlog zakona otvara put vlastima u Moskvi da imenuju upravnike u kompanijama koje su u vlasništvu stranaca iz “neprijateljskih” zemalja, a koje razmatraju odlazak iz Rusije.

S druge strane, Evropska komisija je u srijedu predložila da se kršenje sankcija protiv Rusije tretira kao krivično djelo, što bi vladama zemalja članica Evropske unije omogućilo konfiskaciju imovine kompanija i pojedinaca koji zaobilaze kaznene mjere protiv Moskve.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here