PUFBiH: Na području Kantona Sarajevo zatečeno 17 neprijavljenih radnika

Izdato 19 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 52.600 KM

57
kantonalni porezni ured

Porezna uprava Federacije BiH saopćila je da je Kantonalni porezni ured Sarajevo izvršio 45 inspekcijskih brzih kontrola kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, ugostiteljstva, kao i ostale uslužne djelatnosti.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 17 neprijavljenih radnika, sedam obveznika koji nisu evidentirali promet, četiri koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa. Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je pet objekata, doneseno osam rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, te izdato 19 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 52.600 KM.

Iz Porezne uprave ističu da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako ne bi bili izloženi sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz ove uprave.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here