KIF ZB6 Poslovni savjet na sastanku s predstavnicima Evropske komisije u Briselu

Glavna tema tokom okruglog stola odnosila se na zaključke Analize „Praćenje provođenja Zajedničkog akcionog plana regionalnog tržišta – Ključni poslovni uvid u prioritetne akcione tačke“.

57
komora

Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i bh. kompanija prisustvovali su sastanku Poslovnog savjeta Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana  i Evropske komisije koji je, prvi put od osnivanja platforme, organizovan uživo u Briselu. Platfoma Poslovni Savjet KIF ZB6 – Evropska komisija, osnovana je 2020. godine u okviru Projekta “EU podrška KIF ZB6 i osnovni zadatak joj je omogućiti kontinuiran i strukturiran dijalog između donosilaca odluka Evropske unije i poslovne zajednice ZB6 koju Poslovni savjet i predstavlja. Programom rada Platforme, predviđeno je, jednom godišnje, organizovati politički događaj na visokom nivou koji bi okupio zvaničnike EU, predstavnike biznisa i druge relevantne aktere kako bi se pokrenuo niz inicijativa i kroz dijalog sa donosiocima odluka osigurala politička podrška njihovoj implementaciji.

 

Učesnici sastanka bili su predstavnici Evropske komisije (DG NEAR, DG TAXUD, DG AGRI, DG GROW), Eurokomore, regionalnih institucija (CEFTA, RCC, Transportna zajednica), međunarodnih finansijskih institucija (WB EDIF), članica Poslovnog savjeta ( Agna Group, Albanija, Mikroelektronika, BiH, Sarajevski kiseljak, BiH, Devoli, Kosovo, Trebjesa, Crna Gora, Tikveš, Sjeverna Makedonija, Elixir Grupa, Srbija), te predstavnici privrednih komora članica KIF-a i Sekretarijata.

 

Sastankom je predsjedavao dopredsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković, a glavna tema tokom okruglog stola odnosila se na zaključke Analize „Praćenje provođenja Zajedničkog akcionog plana regionalnog tržišta – Ključni poslovni uvid u prioritetne akcione tačke“. Tokom sastanka vođena je diskusija o vremenu čekanja na graničnim prelazima, necarinskim barijerama, te harmonizaciji pravila i standarda. Privrednici su imali priliku iznijeti svoja očekivanja u vezi sa implementacijom Akcionog plana Zajedničkog regionalnog tržišta, te ukazati na sva otvorena pitanja vezana za prekograničnu saradnju i konkretna rješenja za efikasne rezultate u olakšavanju prekograničnog poslovanja i podršci konkurentnosti na zapadnom Balkanu.

 

Kako je istaknuto, da bi privrede zapadnog Balkana, i u uslovima ukrajinske krize, sačuvale stabilnost, nastavile rast i postale atraktivnije za investitore iz svijeta, neophodno je dalje jačanje regionalne saradnje, brže uspostavljanje zajedničnog tržišta regiona, nastavak dijaloga poslovne zajednice sa briselskim institucijama i podrška evropskih partnera otklanjanju prepreka za više trgovine i investicija sa Evropskom unijom, kao i potpunijem povezivanju zapadnobalkanske ekonomske zajednice sa jedinstvenim tržištem EU.

 

Harmonizacija regionalnih sa evropskim propisima izuzetno je važna kako bi zapadnobalkanska privreda bila konkurentna na evropskom tržištu, ali je potrebno da strategiju pristupa evropskom tržištu zajedno usaglase predstavnici regionalne privrede i politike. Formiranje zajedničkog ekonomskog tržišta zapadnog Balkana treba da predstavlja prvi korak prije potpune integracije regiona u Evropsku uniju. Za mala i srednja preduzeća u regionu za dalji rast je neophodan pristup globalnom tržištu kako bi se omogućilo širenje njihovog poslovanja, veće plate radnika i nova radna mjesta.

 

Sastanku je prethodila sjednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana tokom koje je između ostalog razmatran Izvještaj o realizovanim aktivnostima kao i plan aktivnosti za naredni period.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here