Dekarbonizacija i prelazak na čistu energiju ne mogu čekati

Moramo ubrzati ovaj proces i razbiti mit da zemlje moraju birati između ekonomskog rasta i borbe protiv klimatskih promjena.

125
Dekarbonizacija

Pomoćnica administratora i direktorica Regionalnog ureda UNDP-a Špoljarić Egger pozvala vlasti u BiH na svim nivoima da ubrzaju napredak ka zelenom i inkluzivnom ekonomskom rastu

U sklopu svoje dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, pomoćnica administratora UNDP-a i direktorica Regionalnog ureda UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država gospođa Mirjana Špoljarić Egger je 05. maja u Sarajevu, zajedno sa ambasadorom Japana u BiH Makoto Itom i sekretarom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdom Tinjakom, otvorila skup „Dekarbonizacija – put ka zelenoj budućnosti“.

Tom prilikom, predstavljen je novi projekat koji finansira Vlada Japana, a provodi UNDP u BiH u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Cilj projekta „Inkluzivna dekarbonizacija“ je omogućiti konkretan napredak u provođenju klimatskih akcionih planova BiH, kao što su Nacionalni utvrđeni doprinosi (NDC). Projekat će se posebno usmjeriti na tri industrije s intenzivnim ugljikom – energetiku, čelik i cement – kako bi se osiguralo da njihov prijelaz na djelovanje sa niskim udjelom ugljenika bude inkluzivno i pravedno, te omogućio rast i konkurentnost kompanija uz istovremeno zaštitu okoliša i povećanje kvalitete zraka.

Špoljarić Egger se u svom uvodnom izlaganju zahvalila Vladi Japana na značajnom finansijskom doprinosu UNDP-ovom klimatskom obećanju, koje podržava 120 zemalja širom svijeta, te pozvala Vijeće ministara BiH i vlasti na svim nivoima da budu još ambiciozniji, i ubrzaju napredak zemlje ka zelenom i inkluzivnom ekonomskom rastu: „Dekarbonizacija i prelazak na čistu energiju ne mogu čekati. Moramo ubrzati ovaj proces i razbiti mit da zemlje moraju birati između ekonomskog rasta i borbe protiv klimatskih promjena. Ciljevi koje smo zajedno postavili su ambiciozni, ali su ostvarivi.“

Doprinos Japana ambicioznoj inicijativi UNDP-a „Klimatsko obećanje“ će pomoći BiH da odgovori na hitnu potrebu smanjenja visoke ovisnosti o fosilnim gorivima kroz mehanizam za pravednu tranziciju, usmjeren na to da niko ne bude izostavljen, te na pravedne i rodno osviještene mjere.

Makoto Ito, ambasador Japana u BiH, je izjavio: „Vlada Japana predana je pružanju podrške zemljama poput Bosne i Hercegovine u provedbi njihovog nacionalnog klimatskog obećanja kroz finansijsku podršku, prenos tehnologija i razmjenu velikog i bogatog iskustva Japana iz oblasti pravedne tranzicije i ljudske sigurnosti.“

U saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, projekat će raditi na uspostavljanju osnove za pravednu tranziciju na privredu s niskim udjelom ugljenika, izradom Nacrta „Pravedne tranzicije za sve“ i Strategija pravedne tranzicije za tri industrije s visokim emisijama ugljika (električna energija, čelik i cement) u BiH, što će biti propraćeno aktivnostima izgradnje kapaciteta sudionika, ranjivih grupa i industrije. Ovim projektom će se također osigurati finansijska sredstva za dekarbonizaciju za najmanje 20 malih i srednjih preduzeća.

Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, se zahvalio UNDP na saradnji po ovom i drugim pitanjima, kao i Vladi Japana na sredstvima za provedbu ovog značajnog projekta. Naglasio je da je dekarbonizacija energetskog sektora imperativ za BiH, i ne samo njena obaveza na osnovu Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, Pariškog sporazuma i Sofijske deklaracije, već i ogromna razvojna šansa zbog toga što je energetika jedan od najvažnijih privrednih grana u zemlji. „Proces dekarbonizacije energetike je potrebno detaljno planirati i njegovu realizaciju sistemski započeti, na čemu Ministarstvo aktivno radi u saradnji sa entitetskim ministarstvima i Vladom Brčko Distrikta, s ciljem da razvijemo moderan, konkurentan, okolišni i klimatski održiv energetski sektor, što će privući direktne strane investicije, doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta, smanjiti javni dug te povećati konkurentnost sektora. Sam cilj ovog projekta će pomoći BiH da poduzme potrebne korake na pravedan način.“

Na skupu su predstavljeni i rezultati ranijih intervencija u dekarbonizaciji javnog, stambenog i privrednog sektora u BiH, na primjeru Tuzlanskog kantona, u kojem je u saradnji sa UNDP-om, obnovljeno ili se obnavlja 36 javnih objekata, kao i 15 malih i srednjih preduzeća i 232 domaćinstva, sa mjerama unaprijeđenja energetske efikasnosti. Pored velikog smanjenja emisije CO2, ostvarene su velike uštede energije i sredstava kao i veći broj zelenih radnih mjesta.

Na kraju događaja, predstavljeni su budući koraci, potencijali i potrebe za ulaganjem u dekarbonizaciju, a na osnovu NDC-a BiH. Učesnici su se složili da su energetski sektor i industrije sa intenzivnim ugljikom u središtu tranzicije ka ekonomiji sa niskim udjelom ugljika i ključ za postizanje ugljične neutralnosti BiH do 2050. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here