Pad dionica Tesle izbrisao je 126 milijardi dolara u jednom danu

12-postotni pad dionica

112
pad dionica

Tesla Motors u utorak je snizila svoju procjenu vrijednosti za približno 126 milijardi dolara jer su dionice pale za 12 posto.  Ulagači su zabrinuti mišlju da bi Elon Musk mogao prodati dionice kako bi dovršio svoje preuzimanje Twittera od 44 milijarde dolara.

Tržišna kapitalizacija proizvođača električnih vozila sada je pala za više od 275 milijardi dolara od 4. aprila , kada je Musk otkrio da je povećao svoj udio na Twitteru. To je pad od otprilike 23 posto. Vrijednost Muskovog 17-postotnog udjela u Tesli u dolarima se smanjila za više od 40 milijardi dolara, gotovo dvostruko više od udjela u kapitalu koji je obećao u transakciji na Twitteru.

Teslina cijena dionica tone usred šire rasprodaje na tržištima dionica diljem svijeta zbog sporije ekonomske ekspanzije i trajne inflacije. Osim toga, investitori su pobjegli iz tvrtki s visokim rastom dok se Federalne rezerve spremaju krenuti u niz značajnih povećanja stopa.

“Musk Tesli ne čini nikakvu uslugu dajući oskudne detalje o tome kako će pokriti dionicu od 21 milijardu dolara za koju je osobno jamčio. Ono što se zna je da Musk koristi dionice Tesle kao kolateral u transakciji. To je dovelo do zabrinutosti investitora da bi izvršni direktor Tesle mogao prodati dio svog udjela kako bi finansirao akviziciju Twittera”, rekao je analitičar Wedbusha, Daniel Ives.

Tesla je prošle sedmice izvijestio o tromjesečnim rezultatima blockbustera. A prije utorka, njegove su dionice ove godine imale najbolje rezultate među dionicama visokog profila rasta u NY FANG+ indeksu.

Ipak, stabilnost Teslinih cijena dionica je upitna jer se neizvjesnost oko istih nastavlja.

“Musk preuzima dosta rizika koristeći dionice Tesle kao kolateral. Ako bi dionice proizvođača električnih automobila neočekivano skočile, to bi moglo stvoriti veliku nelagodu”, rekao je Russ Mold iz AJ Bella.

IZVORYahoo Finance
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here