Šest kompanija u užem izboru za konsultanta na izgradnji tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Cjelokupan postupak nabavke će se provoditi putem EBRD-ovog portala za e-nabavku za klijente ECEPP i tim putem zainteresovani ponuđači mogu pristupiti dokumentaciji.

297
tramvaj šine

Nakon što je raspisan tender za izvođača radova na izgradnji tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, sada se traže konsultantske usluge za nadzor radova na proširenju pruge. U užem izboru našlo se šest kompanija iz Turske, Švedske ali i BiH, saznaje Akta.ba.

Na listi su se našli Altinok Consulting Engineering Inc Istanbul, Bogazici Proje Engineering Inc. Istanbul, Sweroad – Kungsbroplan, Yuksel Project International Inc. Anakara i dvije sarajevske kompanije PPG d.o.o. Sarajevo i IPSA INSTITUT d.o.o. Sarajevo.

Podsjećamo, Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je plan nabavki za proširenje tramvajske mreže do Hrasnice. Projekt podrazumijeva 12,96 kilometara pruge sa 20 izgrađenih stajališta i okretnicama na Ilidži i u Hrasnici. Projekat će biti od velikog značaja kako za stanovnike Hrasnice i Ilidže tako i za cijeli Kanton. Realizacija projekta započela je 2019. godine čija je vrijednost izgradnje procijenjena na 46 miliona KM.

Rok za dostavu ponuda za izvođače je 9. maj.

Cjelokupan postupak nabavke će se provoditi putem EBRD-ovog portala za e-nabavku za klijente ECEPP i tim putem zainteresovani ponuđači mogu pristupiti dokumentaciji.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta nedavno je kazao da će se pruga počet kopati do ljeta.  “Očekujemo da će radovi trajati godinu i po”, kazao je.

Planiranja realizacije ovog projekta datiraju još iz vremena kada je u “Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986-2015” predviđen pojas za smiještanje planirane dvokolosiječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom tramvaja kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa „FAMOS“ u Hrasnici.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here