Nabjulina: Ekonomija će se morati transformirati

Ruski proizvođači morat će pronaći nove partnere

78
Nabjulina, Nabiullina Elvira
Nabiullina Elvira

MOSKVA – Rusko gospodarstvo ne može se neograničeno oslanjati na svoje finansijske rezerve i morat će se preoblikovati kako bi se nosilo s posljedicama međunarodnih sankcija, rekla je guvernerka ruske ccentralne banke Elvira Nabjulina.

U svom najvažnijem govoru od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, guvernerka je rekla da će trebati dvije godine da se ruska inflacija vrati na 4%.

“Razdoblje kada gospodarstvo može živjeti od rezervi je završilo. U razdoblje strukturne transformacije i traženja novog ekonomskog modela ući ćemo u drugom i trećem tromjesečju”, rekla je.

Sankcije su najviše pogodile finansijsko tržište, a sada se, prema riječima guvernerke, počinju očitovati i u gospodarstvu.

“Glavni problemi bit će vezani uz ograničavanje uvoza i logistike vanjske trgovine, a u budućnosti i na ograničenje izvoza”, rekla je, dodajući da će se ruske kompanije morati prilagoditi novonastaloj situaciji.

Izvozne kompanije morat će pronaći nove partnere i nove putove opskrbe, a za sve to treba vremena, rekla je guvernerka, dodajući da će centralna banka poduzeti nekoliko mjera kako bi se gospodarstvo prilagodilo novonastaloj situaciji.

Između ostalog, centralna banka testira izdavanje digitalnih rubalja. Pilot operacije vezane uz to predviđene su za drugu polovicu ove godine, najavila je guvernerka.

Ruska centralna banka više je nego udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu na 20 posto kada je uvela međunarodne sankcije Rusiji zbog ruske ofenzive u Ukrajini, snizivši je na 17 posto ovog mjeseca.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here