Vlada BPK: Za novčane podsticaje u poljoprivredi dodatnih 100.000 KM

Uvećani su iznosi za zasijane površine žitarica, krompira i drugih poljoprivrednih kultura.

45

Poduzimajući niz mjera s ciljem zaustavljanja rasta cijena, a naročito osnovnih životnih namirnica, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na  127. redovnoj sjednici usvojila je izmjenu Programa kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2022.godinu Ministarstva za privredu.

Iznos sredstava za novčane podsticaje u poljoprivredi uvećan je za 100.000 KM, tako da sada iznosi 350.000 KM, a izmjenama uvećani su iznosi za zasijane površine žitarica, krompira i drugih poljoprivrednih kultura.

Osim toga, Vlada je primila k znanju Informaciju Ministarstva za privredu BPK-a vezanu za Projekt otkupa tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda na području BPK-a te zadužila ovo ministarstvo da u roku od 30 dana, iznađe novčana sredstva u iznosu od 200.000,00 KM za realizaciju ovog projekta, koji će se uz predložene sugestije razmatrati i usvojiti na narednoj sjednici Vlade. Direkcija robnih rezervi zadužena je da Vladi dostavi prijedlog prijema i sigurnog skladištenja poljoprivrednih proizvoda koji će biti predmet otkupa.

Uz primanje k znanju informacije Ministarstva za privredu BPK-a u vezi provedenih aktivnosti vezanih za realizaciju Zaključka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja se odnosi na dodjelu goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH iz postojećih robnih rezervi, Vlada je zadužila Kantonalnu direkciju robnih rezervi da izvrši prijem i skladištenje, kao i distribuciju dizel goriva poljoprivrednim proizvodačima s područja Bosansko -podrinjskog kantona prema spisku utvrđenim Odlukom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here