Coface predviđa stagflaciju i društvene nemire

Evropa će biti najizloženija posljedicama sukoba zbog svoje ovisnosti o ruskoj nafti i prirodnom plinu.

43

Rusko-ukrajinski sukob uzdrmao je finansijska tržišta i, kako ističu Cofaceovi ekonomisti, uveliko je povećao neizvjesnost o oporavku globalne ekonomije. Više cijene roba povećavaju rizik od dugoročne visoke inflacije, što ujedno povećava rizik od stagflacije i društvenih nemira, stoji u saopćenju.

Na dan kada je invazija počela, finansijska tržišta diljem svijeta naglo su pala, a cijene nafte, prirodnog plina, metala i prehrambenih sirovina skočile su, saopćila je kompanija. Prema njima, eskalacija sukoba povećava rizik dugoročne visoke inflacije, a time i rizik od stagflacije i društvenih nemira kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.

Prema Cofaceu, kriza snažno utiče na ionako opterećen automobilski sektor zbog nestašice i visokih cijena primarnih proizvoda i sirovina. Dodali su da ukrajinske tvornice automobila opskrbljuju najveće proizvođače automobila u zapadnoj Evropi, pri čemu neki već najavljuju gašenje tvornica u Evropi, dok druge tvornice diljem svijeta već planiraju ispade zbog nedostatka čipova.

Više cijene goriva teško će pogoditi avio i brodarske kompanije. Kako ističu, najugroženiji su zračni prijevoznici, čije gorivo procjenjuje se na oko trećinu ukupnih troškova. Istovremeno, problem im je i zatvaranje ruskog zračnog prometa, jer će zračni prijevoznici morati koristiti duže rute.

Uticaj će također biti vidljiv u željezničkom teretnom prometu, budući da evropskim kompanijama nije dopušteno poslovati s ruskim željeznicama, što će vjerovatno poremetiti teretni promet između Azije i Evrope koji prelazi Rusiju, saopćila je kompanija.

Očekuju i poskupljenje sirovina za petrohemijske proizvode, a poskupljenje prirodnog plina će, kako su dodali, uticati na tržišta gnojiva, a time i na cijeli poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Coface procjenjuje da će ruska ekonomija ove godine kliziti u duboku recesiju, s očekivanim smanjenjem bruto domaćeg proizvoda za 7,5 posto.

Evropa će biti najizloženija posljedicama sukoba zbog svoje ovisnosti o ruskoj nafti i prirodnom plinu. To ne može nadomjestiti cjelokupnu rusku opskrbu prirodnim plinom u kratkom i srednjem roku, a trenutni nivoi cijena imat će značajan uticaj na inflaciju.

Ostatak svijeta će osjetiti ekonomske posljedice uglavnom kroz rast cijena roba, što će dodatno pogoršati postojeće inflatorne pritiske. Kao i uvijek, kada su cijene roba visoke, posebno će biti pogođeni neto uvoznici energije i prehrambenih proizvoda, uz značajne poremećaje u opskrbi ako sukob nastavi eskalirati. Pad potražnje iz Evrope također će ometati svjetsku trgovinu, zaključili su.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here