Varteks prodao svoj Levi’s pogon

Kupac pogona u Novom Marofu je kompanija Solektra iz Čakovca, koja se bavi projektiranjem, izgradnjom i održavanjem solarnih elektrana

145

Varaždinski Varteks prodao je svoj pogon Levi’sa u Novom Marofu kompaniji Solektra iz Čakovca, koja se bavi projektiranjem, izgradnjom i održavanjem solarnih elektrana.

Iako iz Varteksa ne navode kupoprodajnu cijenu, hrvatski mediji tvrde da se radi o 10,3 miliona kuna (oko 2,7 miliona KM), a da je procijenjena vrijednosti prije prodaje bila nešto iznad osam miliona kuna (oko 2,1 milion KM).

U prodatom pogonu proizvodnja je prekinuta prije više od decenije. Kako je soopćeno iz Varteksa, prodaja je dio plana monetizacije neaktivne imovine radi povećanja solventnosti i očuvanja finansijske stabilnosti kompanije. Iz Varteksa ističu da je postignuta kupoprodajna cijena “u skladu s fer tržišnom vrijednosti nekretnine” te da je novac od prodaje iskorišten za vraćanje dugoročnih kredita i isplatu plaća. Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić izjavio je da je kompanija u ovoj godini fokusirana na očuvanje radnih mjesta i održavanje stabilnih novčanih tokova.

“Nastavlja se restrukturiranje i optimizacija poslovnih procesa i prodaja neaktivne imovine, a paralelno smo posvećeni aktivnostima snaženja vlastitog modnog brenda”, kazao je Babić.

Predsjednica Radničkog vijeća Varteksa Božica Čiček Mutavdžić, pak, konstatirala je da se Varteks bori za opstanak, ali da ona vjeruje da kompanija ima šanse.

“Ova prodaja vrlo je važna, jer će sredstva pomoći da se premosti trenutna situacija i da ustabilimo poslovanje. Točno je da se dio sredstava od prodaje iskoristio za isplatu plaća radnika za siječanj. Drugi dio, kao što navodi i Uprava, iskorišten je za isplatu dijela obveza prema dobavljačima, odnosno prema bankama”, rekla je Čiček Mutavdžić, podsjećajući da se radi o dugovima iz ranijeg perioda, uključujući i obaveze iz predstečajne nagodbe.

“Nadam se da ćemo zaista premostiti ovo teško razdoblje. Naime, pred nama je nova sezona. Imamo u pripremi sjajnu kolekciju. Varteks je zaista brend koji ima šanse i ima budućnost. Nažalost, na neke stvari ne možemo utjecati, kao što je kriza uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu. Već sada se osjećaju posljedice i manja prodaja, jer ljudi trenutno misle na druge stvari”, zaključila je Čiček Mutavdžić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here