The Great Resignation zahvatio i Hrvatsku

Portal MojPosao proveo je istraživanje koje je pokazalo da je trend masovnog dobrovoljnog napuštanja radnih mesta uglavnom lošim međuljudskim odnosima u firmama

68

Portal MojPosao proveo je istraživanje koje je pokazalo da je trend masovnog dobrovoljnog napuštanja radnih mesta, poznat kao “The Great Resignation”, zahvatio i Hrvatsku, te da radnici uglavnom odlaze jer međuljudske odnose u firmama doživljavaju kao loše.

MojPosao proveo je istraživanje na 800 zaposlenih i 26 poslodavaca. Radnike su pitali da li su u posljednjih godinu dana u više razmišljali o otkazu nego prije pandemije – čak polovina ispitanika (51 posto) u posljednjih godinu dana su dali otkaz i promijenili radni ambijent. Otkaze su pritom u nešto većoj meri davali muškarci (54 procenta). Najčešće su davali otkaze zbog loših međuljudskih odnosa, odnosno jer su imali osjećaj da ih kompanija nedovoljno cijeni. Premala plata je tek na trećem mjestu razloga davanja otkaza.

S druge strane, čak 88 posto ispitanih poslodavaca izjavilo je da su u posljednje vrijeme primijetili povećanu stopu odlaska radnika. Poslodavci su pritom uvjereni da ljudi daju otkaze prvenstveno zbog premale plate.

“The Great Resignation još uvijek u Hrvatskoj nije poprimio razmjere kao u Americi, međutim, definitivno je vidljivo da su zaposleni počeli preispitivati što svoje, što vrijednosti firme, i više razmišljati o tome šta je za njih bolje nego što su to bili skloni prije dvije godine. Loši međuljudski odnosi, firma koja ne cijeni napore zaposlenih, niska plata i loši uslovi rada su ono što će zaposlene navesti da preispitaju svoj radni odnos”, zaključuju na portalu MojPosao.

The Great Resignation, također poznat kao Big Quit, trend je u kojem zaposleni masovno dobrovoljno napuštaju svoja radna mjesta, počevši od prvih mjeseci 2021. godine, prvenstveno u Sjedinjenim Američkim Državama. Mogući uzroci uključuju stagnaciju plata usred rastućih troškova života, ekonomsku slobodu koju osiguravaju poticajne isplate zbog korona virusa, dugotrajno nezadovoljstvo poslom i zabrinutost za sigurnost zbog pandemije. Termin je smislio Anthony Klotz, profesor menadžmenta na Mays Business School na Univerzitetu Texas A&M.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here