Državni dug Crne Gore smanjen na 4,1 milijardu eura

Prema izvještaju Ministarstva finansija Crne Gore, u odnosu na kraj 2020. godine crnogorski državni dug je smanjen za 240 miliona eura

42

Ukupan državni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 4,09 milijardi eura, što je 83,79 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje, koji je crnogorsko Ministarstvo finansija i socijalnog staranja procijenilo na 4,88 milijardi eura.

Prema izvještaju Ministarstva finansija Crne Gore, u odnosu na kraj 2020. godine crnogorski državni dug je smanjen za 240 miliona eura.

“Vanjski dug iznosio je 3,69 milijardi eura, odnosno 75,56 posto BDP-a, dok je unutrašnji iznosio 401,54 miliona eura, odnosno 9,51 posto BDP-a“, navodi se u Izvještaju.

Godinu ranije, državni dug je iznosio 4,33 milijarde eura, od čega je vanjski dug bio 3,84 milijarde, a unutrasnji 495,56 miliona eura.

“Tokom četvrtog kvartala prošle godine došlo je do rasta državnog duga u odnosu na treći prošlogodišnji kvartal, prije svega usljed rasta ino duga koji je prouzrokovan povlačenjem sredstava iz aktivnih kreditnih zaduženja, imajući u vidu da tokom četvrtog kvartala nije bilo novih kreditnih aranžmana“, saopćili su iz Ministrstva.

U četvrtom kvartalu povučeno je ukupno 50,32 miliona eura, od čega se 16,51 miliona eura odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

“Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, unapređenja putne infrastrukture, nabavku vojne opreme i slično, u toku četvrtog kvartala prošle godine povučeno je oko 33,81 milion eura“, precizirali su iz Ministarstva.

Tokom četvrtog kvartala prošle godine, kako su naveli, izvršena je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 37,37 miliona eura, od čega se 14,97 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 22,4 miliona eura.

“U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 34,42 miliona eura, od čega je otplata domaće kamate iznosila 1,64 miliona eura, dok je otplata ino kamate iznosila 32,78 miliona eura“, zaključuje se u Izvještaju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here