EU upozorila Hrvatsku: Prijeti vam krah tržišta nekretnina

Osim u Hrvatsku, slično upozorenje otišlo je i u Bugarsku, Mađarsku, Lihtenštajn, Slovačku.

95

Evropski odbor za sistemski rizik (ESRB) dao je upozorenje u vezi tržišta nekretnina u Hrvatskoj jer smatra da bi rast cijena nekretnina mogao u dogledno vrijeme da predstavlja opasnost za hrvatski finansijski sistem.

Od Hrvatske se očekuje da preduzme konkretne mjere koje će srednjoročno obeshrabriti takvo zaduživanje pa se može očekivati da će Hrvatska narodna banka ići na pooštravanje uslova kreditiranja i smanjenje maksimalnog iznosa kredita koji ljudi mogu podići s obzirom na primanja, prenosi hrvatski Večernji list.

Osim u Hrvatsku, slično upozorenje otišlo je i u Bugarsku, Mađarsku, Lihtenštajn, Slovačku. Od svih tih zemalja očekuje se da na vrijeme preduzmu mjere koje će spriječiti “pregrijavanje tržišta nekretnina”.

Upozorenje je blaža forma od preporuka koje su išle Austriji i Njemačkoj da obvezno donesu mjere za provjeru kreditne sposobnosti dužnika, i slično.

U Njemačkoj su cijene stanova prošle godine rasle 12 posto, a Hrvatskoj i Austriji oko devet posto.

Od 2015. godine u Zagrebu su stanovi poskupili 55 posto, na Jadranu 40 posto, a u ostalim dijelovima zemlje 22 posto.

Skok cijena nekretnina dominantan je u cijelom regionu, a što se tiče Hrvatske neki raniji podaci pokazuju da su cijene stanova najviše skočile u Rijeci, Osijeku, ali i Zagrebu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here