FBiH će izraditi metodologiju za izračun minimalne i prosječne potrošačke korpe

Federalni premijer će međunarodnim institucijama uputiti zahtjev za pružanje ekspertske pomoći predstavnicima u pripremi metodologije.

69

Vlada FBiH je privatila informaciju o izradi minimalne i prosječne potrošačke korpe u Federaciji BiH. Usvojenim zaključkom, koji je predložio Federalni zavod za statistiku (FZS) zaduženi su premijer FBiH, federalna ministrica finansija, Federalno ministarstvo trgovine i direktor FZS-a da, u roku od sedam dana, imenuju predstavnike koji će usaglasiti metodologiju za izračun minimalne i prosječne potrošačke korpe i uputiti je Vladi na usvajanje.

Federalni premijer će međunarodnim institucijama uputiti zahtjev za pružanje ekspertske pomoći predstavnicima u pripremi metodologije.

Predstavnik Federalnog zavoda za statistiku (FZS) je zadužen da koordinira i predsjedava aktivnostima na pripremi ovog dokumenta.

Tokom pripreme metodologije predstavnici mogu vršiti konsultacije s predstavnicima različitih interesnih grupa, prije svega udruženja potrošača i sindikata koji učestvuju u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH.

Kako je navedeno u obrazloženju FZS-a, koji je i predlagač informacije i danas donesenih zaključaka, ovaj zavod je sa 2008. godinom prestao da objavljuje podatke o prosječnoj potrošačkoj korpi u FBiH, budući da u Evropskoj uniji ne postoji metodologija za njen izračun koja bi omogućila tačno definiranje i međunarodnu uporedivost.

FZS smatra da je potrebno objektivno i stručno pripremiti metodologiju za izračun minimalne i prosječne potrošačke korpe, što će biti bazirano na zvaničnim i međunarodno prepoznatim statističkim podacima, kao što je Anketa o potrošnji domaćinstava, koja će biti provedena do decembra 2022. godine. Ovu korpu bi Federalno ministarstvo trgovine potom objavljivalo jednom mjesečno.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here