KS do kraja godine dobija fabriku za proizvodnju peleta

Na dnevnom redu naredne sjednice Vlade KS naći će se Prijedlog odluke o provođenju studije opravdanosti izgradnje fabrike peleta u KS, te da će nakon donošenja Zaključka Vlade, Ministarstvo privrede i preduzeće “Sarajevo-šume” krenuti u realizaciju pripremnih aktivnosti, kako bi se već početkom proljeća uradili temelji prve fabrike peleta u vlasništvu Kantona.

57

Delegacija Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i KJP “Sarajevo-šume”, s ciljem istraživanja tržišta  boravila je u radnoj posjeti firmi “Kovan M.I.” Gračanica, u okviru koje su posjetili i postrojenje ove firme za proizvodnju peleta u Olovu.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je da Ministarstvo privrede KS do kraja godine ima u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta, te je u tu svrhu i organizirana ova posjeta.

“Naš plan je da otvorimo najsavremeniju, potpuno automatizovanu fabriku za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva, kako bismo zaokružili kompletan proces korištenja i proizvodnje ove vrste ogrjeva od drveta koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u našem Kantonu, te snabdijevanja stanovnika Kantona prihvatljivijim izvorima energije”, izjavio je ministar Delić nakon posjete.

Dodao je i da su ovom prilikom osim obilaska proizvodnih postrojenja ove firme, prisustvovali i prezentaciji koju su im organizirali njihovi  domaćini, kako bi im približila proces izgradnje, uspostave i održavanja fabrike za proizvodnju peleta.

“Ova firma ima zaokružen proces proizvodnje peleta i jedina u Bosni i Hercegovini nudi gradnju fabrike za pelet po sistemu ključ u ruke. Kompletan proizvod je bh. proizvod tako da će i realizacija našeg projekta biti u potpunosti domaća proizvodnja”, naveo je ministar Delić.

Kazao je i da će se na dnevnom redu naredne sjednice Vlade KS naći Prijedlog odluke o provođenju studije opravdanosti izgradnje fabrike peleta u KS, te da će nakon donošenja Zaključka Vlade, Ministarstvo privrede i preduzeće “Sarajevo-šume” krenuti u realizaciju pripremnih aktivnosti, kako bi se već početkom proljeća uradili temelji prve fabrike peleta u vlasništvu Kantona.

Direktor kantonalnog preduzeća “Sarajevo-šume” Samir Omerović kazao je da Kanton ima sve potrebne resurse da krene u izgradnju fabrike za proizvodnju peleta.

“Imamo dovoljno resursa, ali i potrebu da krenemo u proizvodnju biomase, jer nam je neophodno raditi na poboljšanju kvaliteta zraka u Sarajevu”, istakao je Omerović.

Osim toga, direktor Omerović akcentirao je i da je, kako bi projekt prve kantonalne fabrike peleta postigao maksimalnu efikasnost i dugoročnu održivost, neophodno unaprijediti tehnološki proces u iskorištavanju šuma, kao i unaprijediti gazdovanje degradiranim i izadanačkim šumama u ovom kantonalnim preduzeću što je, kako je kazao, u planu već u narednim danima.

Ministar Delić naveo je i da je osnivanje fabrike peleta jedan od projekata koji dugoročno znače unapređenje kvaliteta životne sredine i iskorištavanje drvnih sortimenata, te da je krajnje vrijeme da Kanton Sarajevo ima vlastitu fabriku peleta kako bi građanima ponudili najkvalitetniji pelet po povoljnijim cijenama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here