Toyota svjetski lider u prodaji automobila

Toyota je lani prodala 10,4 miliona vozila, uključujući i ona povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors, za 10,1 posto više nego u 2020. godini

60

Dvocifreni rast prodaje u 2021. godini zacementirao je vodeću poziciju japanske Toyote na tabeli autokompanija s najviše prodatih automobila, ispred njemačkog Volkswagena. Toyota je saopštila da je lani prodala 10,4 miliona vozila, uključujući i ona povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors, za 10,1 posto više nego u 2020. godini.

Volkswagen je istovremeno isporučio 8,9 miliona vozila, najmanje u zadnjih 10 godina i za pet posto manje nego u 2020. godini.

Proizvođači automobila bili su prisiljeni smanjiti proizvodnju u 2021. zbog nestašice poluprovodnika koja je izazvala poremećaje u nabavnim lancima i potaknula žestoko takmičenje za ključnu komponentu i među proizvođačima potrošačke elektronike.

Toyota Motor uspješnije se nosila s pandemijom od većine drugih proizvođača automobila, jer su posljedice na njenom matičnom tržištu i u pojedinim dijelovima Azije bile blaže nego u Evropi.

Kompanija će kompletan poslovni izvještaj za treće poslovno tromjesečje objaviti 9. februara, a već je upozorila da zbog poremećaja povezanih s pandemijom korona virusa vjerovatno neće uspjeti proizvesti ciljanih devet miliona vozila u poslovnoj godini koja završava 31. marta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here