Renaultova slovenska tvornica smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih

Suvišno 450 radnih mjesta

79

Tvornica automobila Revoz iz slovenskog Novog Mesta, u vlasništvu francuskog Renaulta, potvrdila je da će zbog problema s nabavom poluvodiča i ostalim poteškoćama vezanim za pandemiju Covida-19 do kraja aprila ove godine dodatno smanjiti proizvodnju i broj zaposlenih.

Kriza poluvodiča još uvijek nije završena, a tržišni uvjeti su neizvjesni, rekli su u Revozu, dodavši da do kraja aprila očekuju smanjenje proizvodnje s 486 na 325 vozila dnevno. Zbog toga će postati suvišno 450 radnih mjesta u proizvodnji pa će se ubuduće proizvodnja odvijati samo u jednoj radnoj smjeni.

Uprava kompanije započela je razgovore sa socijalnim partnerima radi pripreme za prelazak proizvodnje s jedne i pol smjene na jednu smjenu, što odgovara najavljenom smanjenju dnevne proizvodnje. Ta mjera će uticati na oko 450 radnih mjesta, sapćio je  proizvođač automobila Revoz.

Uprava kompanije također navodi da će pomoći zaposlenicima koji napuštaju kompaniju, zajedno sa službom za zapošljavanje i partnerskim agencijama u pokušaju pronalaženja novih radnih mjesta.

Revoz je prošle godine proizveo 95.797 vozila u teškim uvjetima krize opskrbe poluvodičima i problemima povezanih s posljedicama pandemije covid-19, što je 31 posto manje nego 2020. godine, prenosi Hina

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here