Bjelorusija uvodi embargo na robu iz Crne Gore

Na spisku i proizvodi iz EU i još osam zemalja

58

Zvanični Minsk od sljedeće godine uvodi embargo na robu iz zemalja koje vode neprijateljsku politiku prema Bjelorusiji, saopćila je press služba Savjeta ministara, prenosi Tanjug pisanje agencije Tas.

Prema uredbi bjeloruske vlade , zabrana uvoza se odnosi na određenu robu iz Crne Gore, EU, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Velike Britanije, Sjeverne Makedonije i Švicarske.

Na spisku robe su između ostalog, svinje i svinjsko meso, goveđe meso, soljeno, salamureno, sušeno ili dimljeno meso, povrće, voće, orasi, kobasice i sl. proizvodi, konditorski proizvodi, so i dr, prenosi Tas.

“S obzirom na kontinuirane pokušaje kolektivnog Zapada da izvrši protivpravni pritisak sankcijama na našu zemlju, Bjelorusija je preduzela sveobuhvatne mjere. Odlukom Vlade, embargo na hranu uvodi se od 1. januara 2022. i podrazumijeva široku listu robe proizvedene u zemljama koje provode diskriminatorsku politiku i vrše neprijateljske radnje protiv naših zemlje”, saopćila je press služba.

Bjelorusija je iz ovih navedenih zemalja za deset mjeseci ove godine uvezla hranu u vrijednosti od više od 530 miliona dolara, saopćio je bjeloruski Savjet ministara.

Evropska unija je ranije uvela peti paket sankcija Bjelorusiji, a sankcije prema Minsku primjenjuju i SAD, Velika Britanija i još neke zemlje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here