Cijene kafe najviše u deset godina

Neizvjesnost na tržištima također proizlazi iz zemalja izvoznica kao što su Etiopija, koja je na rubu građanskog rata, i Vijetnam, koji bilježi porast slučajeva Covid-19 koji bi mogli pogoditi proizvodnju.

62
kafa

Cijene kafe dosegnule su 10-godišnji maksimum, a analitičari očekuju da će se problemi na tržištu nastaviti sve do 2023. godine.
Ugovori o kafi za isporuku u decembru završili su trgovanje na 2,34 dolara po funti. Terminski ugovori za kafu na njujorškoj Interkontinentalnoj berzi dosegli su 2,46 dolara, što je najviša cijena od 2011. godine, kada je kafa probila nivo iznad tri dolara po funti, piše tportal.

U međuvremenu, referentna cijena Međunarodnog udruženja za kafu  bila je 2,07 dolara po funti, što je 85 posto više u odnosu na godinu ranije. Ole Hansen, voditelj robne strategije u Saxo banci, rekao je za CNBC da se tokom proteklih 12 mjeseci “savršena oluja događaja stvorila okolnosti kako bi cijenama kafe dala vjetar u leđa”.

Neizvjesnost na tržištima također proizlazi iz zemalja izvoznica kao što su Etiopija, koja je na rubu građanskog rata, i Vijetnam, koji bilježi porast slučajeva Covid-19 koji bi mogli pogoditi proizvodnju. Poput mnogih dijelova planeta, brazilske regije uzgoja kafe pogođene su dugotrajnom sušom koja bi mogla biti najgora sušna razdoblja u zemlji u gotovo jednom stoljeću. A onda je u julu Brazil pogodio najgori mraz od 1994. godine, zadavši još jedan udarac kafi i drugim usjevima. Istovremeno, analitičari su ukazali na stalna previranja u lancima opskrbe koja izazivaju probleme diljem svijeta, uključujući nedostatak kontejnera za dostavu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here