Novi termin održavanja sajma i konferencije ArhiBau

Dugo očekivani sajam i konferencija održat će se u zagrebačkoj Areni od 7. do 9. oktobra 2021. godine

13

Od 7. do 9. oktobra održat će se ArhiBau, prvi regionalni sajam i konferencija s glavnim fokusom na održivost u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu, podizanju standarda građenja, održavanja i obnove zemljotresom pogođenih područja. Osnovna tema konferencije, bazirana na novoj inicijativi Evropske Komisije, je novi evropski Bauhaus, čiji je ambiciozan cilj provedba Evropskog zelenog plana.

Ovo je jedinstveni događaj u organizaciji Društva arhitekata Zagreba, a svoje učešće do sada su potvrdili brojni predstavnici građevinskog sektora poput kompanija Beton Lučko, Samoborka, Sika, Velux, Rockwool, Lokve, ISO SPAN, Fermacell, Ytong, AluKönigStahl, Internorm, Reynaers Hrvatska, PPS Galeković, Kamen Jajce, Zajednica davatelja PVC sustava za građevinsku stolariju HGK, Genesis grupa, 3D Art, Hutterer & Lechner, M Sora Norica, Bjelin, Profine grupa, James Hardie, Aestuver, Variotherm, Koch…

“Pred sektorom građevine veliki su izazovi jer se upravo danas formiraju trendovi koji će zacrtati razvoj našeg sektora u idućim godinama pa i desetljećima. Arhibau je mjesto gdje svi – od kupaca i izvođača, preko javnog i privatnog sektora pa sve do civilnog društva i naučnika – možemo zajednički odlučiti kako ćemo se pripremiti za velike europske inicijative koje u fokusu imaju održivost i pripremiti se da sami krojimo svoju budućnost. Zato se nadam da se u oktobru vidimo u što većem broju”, istaknula je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) za graditeljstvo i promet.

Bogati trodnevni konferencijski program sastoji se od javljanja uživo iz Evropskog parlamenta i Evropske komisije, velikog broja zanimljivih inozemnih i domaćih predavanja, panel diskusija, video projekcija te izložbene galerije. Također, konferencija omogućava B2B sastanke za sve one koji na sajmu i konferenciji žele sklopiti ciljane poslovne dogovore.

Od ključnih tema izdvajaju se inicijativa Evropske komisije nazvana Novi evropski Bauhaus, Zeleni evropski Plan, Nacionalni plan oporavka i otpornosti, nove mogućnosti finansiranja projekata održivog razvoja iz EU fondova i nacionalnih izvora, informacije o inovativnim proizvodima i uslugama za zelenu ekonomiju s fokusom na ponudu hrvatskih proizvođača. Program konferencije sadrži tematske stručne konferencije, Urbanizam.zg 2021 o razvoju postkriznog i digitalnog prostornog planiranja nove generacije, Dane zagrebačke arhitekture 2021 s primjerima savremene zagrebačke arhitekture, Arhitektura i naslijeđe 2021 s naglaskom na teme obnove zaštićene kulturne baštine te nezaobilazna tema ARTUR, arhitektura i turizam 2021 o strategijama, ciljevima i realizacijama usmjerenim održivom turizmu u Republici Hrvatskoj.

Među govornicima su ministri iz Vlade RH, zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko, direktorica EBRD-a Hrvatska Victoria Zinchuk, zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić, profesori Josip Atalić i Tihomir Jukić, brojni renomirani predavači s hrvatske arhitektonske scene te predstavnici realnog sektora iz kompanija Colliers International, Velux, Reynaers Hrvatska i mnogi drugi.

Dnevne (25 kuna) i trodnevne ulaznice (60 kuna) za sajam bit će moguće kupiti na blagajni Arene u dane održavanja. U cijenu kotizacije za konferenciju (450 kuna) uključena su tri cjelodnevna programa predavanja, ulaznica na sajam i dva večernja druženja nakon konferencijskog dijela  (7. i 8. oktobra). Za učešće na sajmu i konferenciji bit će neophodno pripremiti Covid-19 potvrde.

Sajam i konferencija održavaju se u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom i pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta te Grada Zagreba i Evropske banke za obnovu i razvoj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here