Najbogatiji Slovenci pokreću biznis organske hrane u Srbiji

Riječ je o bračnom paru, vlasnicima kompanije koja je zaslužna za planetarnu hit aplikaciju Talking Tom

20

Najbogatiji Slovenci, bračni par Iza i Samo Login, vlasnici firme Outfit 7 koja je zaslužna za planetarnu hit aplikaciju Talking Tom, nedavno su kupili zemlju u Srbiji.

Kako je potvrđeno za Telegraf Biznis, bračni par je kupio hiljade hektara u Vojvodini.

Slovenci su svoj udio u kompaniji prodali za milijardu eura kineskoj kompaniji Zhejiang Jinke Entertainment Culture Co. Bila je to najveća prodaja u historiji Slovenije.

Za dio novca, Loginovi su u Banatu kupili više od 4.000 hektara zemlje.

“Oni na 3.800 hektara hoće da uspostave organsku poljoprivrednu proizvodnju. To će biti najveća platforma organske poljoprivredne proizvodnje, ja sam potpuno uvjeren, u čitavoj Evropi”, rekao je  ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović ističe da se posljednjih godina sve više poljoprivrednika odlučuje na organsku proizvodnju i istakao da je u Srbiji pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom oko 24.000 hektara zemlje.

U Srbiji je 6.500 proizvođača organske hrane, a najveći broj njih rade u okviru grupnih certifikata kao kooperanti, dok robom trguju firme nosioci takvih certifikata.

Bračni par Iza i Samo Login, prema slovenačkom časopisu Manager, na vrhu su liste najbogatijih Slovenaca.

Outfit7 je prije prodaje imao oko devet miliona pretplatnika na YouTubeu, a video sadržaj prikazan je oko 9,4 milijarde puta.

Vlasnicima kojih je 120 (Iza i Samo Login držali su oko 60 posto udjela), isplaćeno je te 2016. godine 74 miliona eura dividendi, a godinu ranije oko 39 miliona.

Holding Outfit7 Investments Limited ima sjedište u Londonu i poreski je obveznik Kipra. Ima 14 kćeri firmi u Londonu, Ljubljani, na Kipru, u Švicarskoj, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Kini i SAD.

U trenutku prodaje, cijena kompanije po dionici bila je 100 eura, pa je vrijednost cijele kompanije oko milijardu eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here