PRIVREDNA KOMORA FBIH POTPISALA UGOVOR SA USAID WHAM

Riječ je o realizaciji projekta pod nazivom “Razvoj metalnog i tekstilnog sektora kroz specijaliziranu obuku radne snage”.

111

U prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH, upriličeno je potpisivanje Ugovora u okviru projekta USAID WHAM, pod nazivom “Razvoj metalnog i tekstilnog sektora kroz specijaliziranu obuku radne snage”.

Ispred USAID WHAM, Ugovor je potpisao  Fuad Ćurčić, direktor Projekta, a ispred Privredne/Gospodarske komore FBIH kao implementatora projekta, Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH. Dodatnom značaju, činu potpisivanja Ugovora doprinijelo je i prisustvo Gabriele Kliewer, direktorice Programa u Washingtonu, kojoj je ovo druga posjeta Bosni i Herecegovini.

Posebnost projektnog prijedloga Privredne/Gospodarske komore FBiH u odnosu na sve dosadašnje projekte u okviru USAID WHAM aktivnosti je to što su po prvi put obuhvaćena dva sektora – metal i tekstil, na dvije potpuno različite lokacije u Federaciji Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti u okviru projekta vezane za sektor metala bit će implementirane u Unsko-sanskom kantonu, dok aktivnosti vezane za sektor tekstila implementirat će se u Zeničko-dobojskom kantonu. Navedene aktivnosti Privredna/Gospodarska komora FBiH implementirat će u saradnji sa Privrednom komorom USK i Privrednom komorom ZDK, u cilju dodatnog osnaživanja komorske mreže.

Projekat ima za cilj stručno osposobiti i/ili dokvalifikovati radnu snagu u navedenim sektorima s posebnim fokusom na nezaposlene, a naročito mlade i žene iz ove kategorije s potencijalom njihovog zapošljavanja po završetku projekta i zadovoljavanju kriterija stručne obuke.

Svjesna snage i potreba metalnog sektora u Unsko-sanskom kantonu, te tekstilnog u Zeničko-dobojskom kantonu, Privredne/Gospodarska komora FBiH inicirala je implementaciju ovog projekta koji donosi minimalne troškove privrednim subjektima u sticanju kvalifikovane radne snage.

Projektna aktivnost stručnog osposobljavanja obuhvata teoretsku i praktičnu obuku u ukupnom trajanju od 80 sati. Planirano je stručno osposobljavanje za ukupno 60 do 70 polaznika, od toga 70 posto polaznika će biti mladi, 60 posto polaznika žene i pet posto osobe sa invaliditetom, dok je 13 kompanija iskazalo interes za zapošljavanjem stručno osposobljenog kadra po završetku obuke.

Obuke za stručno osposobljavanje bit će implementirane uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Privredna/Gospodarska komora FBiH iskazuje iznimno zadovoljstvo i zahvalnost USAID WHAM na prepoznavanju ovog projektnog prijedloga koji udružuje dva bitna sektora industrije, koja imaju izniman potencijal zapošljavanja radne snage, a naročito mladih, žena i osoba s invaliditetom kao posebno ranjivih kategorija društva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here