Fizički proizvodi dobijaju digitalne dvojnike

Međunarodna organizacija GS1 AISBL posvetila se stvaranju infrastrukture koja ima za cilj osigurati na globalnom nivou da svi fizički proizvodi dobiju digitalnog dvojnika, jedinstveno identificiranog kroz Globalni broj trgovinske jedinice – GTIN (barkod broj).

19

U vremenu globalne popularnosti internet trgovine, tačni podaci su neophodni u cijelom lancu snabdijevanja. Netačnosti i odstupanja u identifikaciji proizvoda više jednostavno nisu prihvatljivi! Zbog toga se prije nekoliko godina, Međunarodna organizacija GS1 AISBL posvetila stvaranju globalne infrastrukture za industriju, koja bi osigurala da svi proizvodi imaju ispravan GS1 globalni broj trgovinske jedinice tj. GTIN (Global Trade Item Number).

Jedinstveni identifikator

Korištenje jedinstvenog identifikatora i mogućnost provjere identiteta proizvoda olakšava komercijalnu razmjenu, čime se u konačnici poboljšava kvalitet usluge i gradi povjerenje kod kupca. U cijelom lancu snabdijevanja omogućava se pravilno upravljanje podacima koji se razmjenjuju između kompanija dobavljača i kupaca. Ispravne informacije o proizvodu u startu omogućavaju uspješniji marketing proizvoda putem digitalnih platformi te uvođenje proizvoda na tržište. U svakodnevnim operacijama to dovodi do boljeg upravljanja zalihama, kako u skladištima, tako i na policama trgovina. Identifikator je i ulazna tačka za osiguravanje transparentnosti, te zadovoljstva i povjerenja potrošača.

Kao rezultat takvog razmišljanja razvijena je i implementirana aplikacija GS1 Activate, sa ciljem da zamijeni dosadašnji način evidentiranja GS1 indentifikatora u kompanijama članicama, što se postiže unosom i pohranom struktuiranih i tačnih podatka.

GS1 Activate omogućava kreiranje lične karte proizvoda, tj. osigurava da je fizički identitet proizvoda jednak digitalnom. Da bi se osigurao identitet proizvoda potrebno je identifikaciju GTIN-om potkrijepiti i sljedećim podacima: nazivom brenda, opisom proizvoda, slikom, globalnom klasifikacijom proizvoda, neto sadržajem, jedinicom mjere te zemljom prodaje.

Baza GS1 Activate osigurava za sve korisnike u BiH da podaci o proizvodima sa barkodom 387 budu sigurno pohranjeni, a vlasnicima brendova daju veću sigurnost od eventualnih krađa identiteta proizvoda, posebno kada se radi o internet trgovini. Tačni i potpuni podaci o proizvodima šalju se u globalnu bazu GS1 Registry Platform, za čije održavanje i funkcioniranje je odgovorna GS1 AISBL Međunarodna organizacija, kao vlasnik licence za sve GS1 identifikatore.

Automatska identifikacija proizvoda

Živimo u svijetu u kojem podaci pokreću posao, njihova autentičnost je osnova povjerenja, a velike internet trgovine poput Amazona i eBay-a su u svoje poslovanje već uveli provjeru identiteta proizvoda kroz GS1 servise. Isto će biti omogućeno i korisnicima prefiksa 387 kroz servis koji je razvila Međunarodna organizacija GS1, a prvi korak tog procesa je unos podataka u ličnu kartu proizvoda. Nakon toga će biti jednostavno svim učesnicima u procesima snabdijevanja, da automatski izvrše identifikaciju proizvoda provjerom podataka koji su već sigurno pohranjeni.

GS1 Bosne i Hercegovine poziva svoje članice, koje još ne koriste servis GS1 Activate, da nam se jave i dobiju sve informacije, kao i stručnu pomoć u vezi sa uključivanjem u proces izrade lične karte proizvoda.

GS1 BiH nudi uslugu bez naknade svim članicama u BiH

GS1 rješenje koje omogućava lako i brzo upravljanje podacima, uključujući izdavanje i upravljanje GTIN i drugim GS1 ključevima, svim svojim članicama bez naknade nudi i GS1 Bosne i Hercegovine. Podatke o proizvodu u GS1 Activate unose vlasnici brendova, kojima je u interesu da su informacije o njihovim proizvodima tačne i ažurne, a GS1 Bosne i Hercegovine kao sastavni dio usluge članicama, već treću godinu radi na edukaciji firmi u našoj zemlji te pomaže prilikom uvođenja u sistem.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here