Business forum:Kakve probleme uzrokuju neprofesionalno napisani, nedorečeni i netačni tenderi?

Često se vlastiti propusti ugovornih organa ili ponuđača u postupcima javnih nabavki u BiH pripisuju lošem zakonskom okviru, a ne vlastitom nepoznavanju propisa i postulata javnih nabavki, neefikasnom obavljanju nabavne funkcije unutar ugovornih organa i greškama koje zbog toga nastaju.

99

Osim korupcije, svi oni privrednici, koji unatoč svemu nadaju se poštenom postupku javnih nabavki, suočavaju se i sa problemom loše pripremljene tenderske dokumentacije. Tenderska dokumentacija je osnovni dokument od kojeg zavisi ishod svakog postupka javne nabavke. To je obiman i značajan posao u koji moraju biti uključene osobe različitih profesija. Vrlo je važno naglasiti da su javne nabavke „multidisciplinarna djelatnost“ i da nisu „privilegija“ nijedne struke. Naime, javne nabavke su skup disciplina koje se nadopunjuju, koje ne mogu jedna bez druge i koje kao samostalne ne mogu dati gotovo nikakav pozitivan efekt. Zbog toga je potrebno posvetiti posebnu pažnju pripremi tenderske dokumentacije i uključiti stručne osobe u pripremu iste. Međutim, praksa u Bosni i Hercegovini je drugačija. Svi oni koji se odluče prijaviti na javne tendere, prilikom čitanja tenderske dokumentacije, mogu uočiti da je nejasna, kriteriji za selekciju ponuđača nisu adekvatno regulirani, tehničke specifikacije i vrste postupka nedorečeni, te da su pripremljeni bez ikakvog prethodnog znanja o predmetu nabavke i bez konsultacije sa strukom. Često se vlastiti propusti ugovornih organa ili ponuđača u postupcima javnih nabavki u BiH pripisuju lošem zakonskom okviru, a ne vlastitom nepoznavanju propisa i postulata javnih nabavki, neefikasnom obavljanju nabavne funkcije unutar ugovornih organa i greškama koje zbog toga nastaju. Agencija za javne nabavke BiH nema nikave mehanizme da takav tender zaustavi, osim što može nazvati tu konkretnu instituciju i sugerirati im da tender nije dobro napisan i da onda računa na njihovu savjest ili strah od nekih većih kontrola da će taj tender povući.

Mirza Sabljica, Teknoxgroup, generalni menadžer

Problemi su trajni i dugoročni. Neprofesionalno, odnosno netačno napisana tenderska dokumentacija ne dozvoljava da se tendersko natjecanje uopće dogodi i kao takav tender je unaprijed osuđen na propast. Posljedice takvih grešaka trpe i dobavljači, a i ugovorni organi koji raspisuju tendere za nabavku roba i usluga. Sve dok ne bude postojao mehanizam odgovornosti i kažnjavanja onih koji pripremaju tendersku dokumentaciju ovakve stvari će se dešavati. Nažalost, svjedoci smo sve veće pojave ovakvih propusta, jer je očito da tendersku dokumentaciju pripremaju nestručni i neobučeni ljudi, koji u većini slučajeva i ne poznaju materiju odnosno opremu ili uslugu za koju (koje) se tender raspisuje. Česta je praksa korištenje sistema copy-paste što povlači veliki broj grešaka i nedorečenosti. Jednostavno rečeno zamoran proces koji direktno atakuje na zdrav razum.

Gordana Kovačević, Prointer, direktorica

Značajan broj tenderskih dokumentacija koje ugovorni organi objavljuju nisu usklađene sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima. Gledano sa aspekta ponuđača, ovakve tenderske dokumentacije otežavaju pripremu ponude, s obzirom na to da u ovakvim slučajevima moraju tražiti dodatna pojašnjenja, koja u velikom broju slučajeva i ne dobiju, te onda moraju koristiti svoje pravo na žalbu, što dalje dovodi da se proces nabavke bespotrebno odugovlači i ne može se provesti do kraja. U toj situaciji posljedice osjete i ugovorni organi i ponuđači, tako da bi u obostranom interesu trebalo biti znanje, učenje, posvećenost i stručnost prilikom pripreme tenderske dokumentacije. Kvalitetno napisana tenderska dokumentacija u svim njenim aspektima osnova je za provođenje efikasne javne nabavke uz minimalne troškove za obje strane – kako ugovorne organe, tako i ponuđače.

Saša Aćić, Unija udruženja poslodavaca RS, direktor

Izvor koruptivnih ponašanja u velikoj mjeri leži i u neadekvatnom i nedorečenom regulatornom okviru. Smatramo nužnim da se u skorijem periodu mora donijeti novi Zakon o javnim nabavkama BiH, a poslovna zajednica mora dati ključne impute kako bi se prevazišli sadašnji problemi koji stvaraju ogromne probleme u poslovanju. Pored navedenog, smatramo da je potrebno pokrenuti široke društveno-političke akcije koje će cjelokupnoj populaciji ukazati na vrste korupcije i posljedice koruptivnih ponašanja po pojedinca i zajednicu. Odsutnost posvećenosti ovoj problematici urušava održivost zajednice, a što je posebno vidljivo kroz prizmu odlaska građana u uređenije sisteme.

Žarko Kolenda, Print-GS d.o.o. Travnik, direktor

Naime, u postupcima tenderisanja, veoma česti problemi su: nejasni i dvosmisleni zahtjevi, tj. tehničke specifikacije iskazane u tenderu, a to se odnosi na kvalitativni faktor proizvoda- artikala, te na evaluacijske količine. Također, tu su faktori koje Zakon o javnim nabavkama BiH ne prepoznaje, a traže se tenderskom dokumentacijom. Npr. Zakon o javnim nabavkama BiH ne prepoznaje garanciju za dobro izvršenje okvirnog sporazuma, nego prepoznaje garanciju za ozbiljnost ponude i garanciju za dobro izvršenje ugovora. Također, veliku problematiku stvara i česta pojava da u tehničkim specifikacijama artikala koji se nabavljaju nisu date precizne informacije o vrstama materijala ( vrsta papira, formati, količine ), te ponekad dosta konfuzni zahtjevi u smislu davanja evaluacijskih količina, koje su u TD definirane u više članaka, te shodno tome dobavljači daju pogrešne proračune, što na kraju dovodi do diskvalifikacija. Isto tako, veoma česta pojava je da se u TD traže pojedinosti, za koje je očito da ih može imati samo jedan dobavljač koji tender radi od ranije, pa se prema njegovoj “ličnoj” karti i kreira TD. Najveća problematika koja se iza svega krije jeste mogućnost uticaja korupcije na kreiranje zahtjeva i kreiranja tenderske dokumentacije. Tu je svakako i određivanje nedovoljnog proračuna i budžeta, što stvara velike probleme u mogućnosti davanja ponude.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here