Dolar oslabio u odnosu na glavne svjetske valute

Dolar je pao jer je prevladalo uvjerenje da Fed ipak neće tako skoro mijenjati smjer monetarne politike

10

Na svjetskim tržištima protekle sedmice pala je vrijednost dolara prema košarici valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je za 0,35 posto, na 89,99 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,4 posto, na 108,95 jena.

Američka valuta oslabila je u odnosu na evropsku za 0,3 posto, pa je cijena eura dostigla 1,2182 dolara.

Sredinom sedmice dolar je nakratko ojačao, nakon objave zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da nekoliko čelnika smatra da bi, u slučaju daljnjeg rapidnog rasta ekonomije, za neko vrijeme trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost finansijskog sistema i održale niske kamatne stope. To je podržalo uspon dolara jer je značilo da bi Fed uskoro mogao početi smanjivati poticaje koji već godinu dana podržavaju oporavak ekonomije od korona krize i rast Wall Streeta.

Ipak, krajem sedmice dolar je izgubio prethodne dobitke, jer je prevladalo uvjerenje da Fed ipak neće tako skoro mijenjati smjer monetarne politike, posebno s obzirom na upozorenja da stanje na tržištu rada još ni izdaleka ne opravdava promjene.

Iz Feda već duže vrijeme poručuju i da bi inflacija mogla ubrzati, ali tek privremeno. “Silna zabrinutost zbog pukog razgovora o smanjenju poticaja, otkrivenog u Fedovom zapisniku, očito je splasnula i ulagači su ponovo fokusirani na upornu temeljnu poruku da se politika neće tako skoro mijenjati”, tumači Joel Kruger iz LMAX Groupa.

U fokusu ulagača tokom sedmice bile su i oštre oscilacije cijena kriptovaluta, kao što su bitcoin i ether, što je ponajviše posljedica odluke Kine da finansijskim institucijama zabrani pružanje usluga povezanih s transakcijama kriptovalutama.

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here