Nedovoljna osviještenost o pitanju odvajanja i odlaganja e-otpada

 Putem elektronske aplikacije pravna lica i institucije imaju mogućnost besplatnog zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada.

36

ZEOS eko-sistem d.o.o. u službi ovlaštenog operatera sistema, a sa ciljem unapređenja sistema zbrinjavanja i upravljanja električnim i elektronskim otpadom, je sproveo detaljno istraživanje javnog mišljenja građana, kako bi se utvrdilo trenutno stanje nivoa svijesti, ali i stečene navike koje građani praktikuju prilikom odlaganja ove vrste otpada. Istraživanje je provedeno na području FBiH, telefonskim putem, na uzorku od 1.019 ispitanika u periodu od 19.11.2020 – 28.11.2020. godine.

Odvajanje elektronskog otpada

Rezultati su pokazali da 53 posto ispitanika izjavljuje da zna gdje je potrebno odložiti neki elektronski uređaj da bi on bio ekološki zbrinut, ipak 47 posto to ne zna. Muškarci su nešto više osviješteni o ovoj temi u odnosu na žene. Kada je u pitanju odvajanje e-otpada od drugog smeća, 33 posto građana u FBiH to ne čini, a oni koji predaju e-otpad to najviše rade predajom uličnom sakupljaču, prodaju sakupljaču e-otpada ili daju komunalnom preduzeću. Gledano po kategorijama e-otpada, bijela tehnika, TV i monitori se uglavnom daju Romima, mali uređaji se daju Romima, ali i komunalnom preduzeću, dok se sijalice i baterije uglavnom ostavljaju pored kontejnera od strane 37 posto ispitanika.

Elektronski otpad u domaćinstvima

Sijalice i baterije su kategorije e-otpada koje se najviše skladište u domovima u FBiH kod 50% ispitanika, a zatim bijela tehnika (34 posto), mali aparati (19 posto), TV – monitori (9 posto).

Stavovi građana spram odvajanja elektronskog otpada

Značajan dio građana (29 posto) smatra da odvajanje smeća nije na građanima, nego da je to odgovornost komunalnog preduzeća. Ovom stavu je nešto sklonija mlađa populacija i oni koji žive u Srednjobosanskom kantonu te Hercegovini. S druge strane, svaki deseti punoljetni građanin (11 posto) FBiH izjavljuje da nije nikada razmišljao o temi odvajanja smeća i kakav to uticaj ima na okoliš, dok je jako mali procenat onih koji smatraju da je odvajanje smeća čisti gubitak vremena (1 posto) i da to nije potrebno raditi.

Izostanak adekvatne infrastrukture za predaju e-otpada je glavni razlog što pojedinci ne odvajaju e-otpad te bi upravo izgradnja dodatne infrastrukture bila najbolji poticaj da to počnu raditi. Pored toga, pružanje više informacija o načinu na koji se to radi, te dolazak na kućnu adresu i preuzimanje e-otpada su dodatni poticaji za građane za veću brigu o ispravnom odlaganju e-otpada. Uvažavajući prikazane podatke ZEOS eko-sistem je u proteklom periodu investirao u nabavku novih 36 e-kontejnera, koji će biti postavljeni u toku 2021. godine, a ovu priliku koristimo da pozovemo komunalna preduzeća da se uključe u legalni i ovlašteni sistem upravljanja električnim i elektronskim otpadom. Svrha takve saradnje je stvaranje osnove za dalji razvoj i uspješne zajedničke akcije na polju uspostavljanja nove besplatne usluge pravilnog odlaganja ove vrste otpada za građane.   Putem elektronske aplikacije pravna lica i institucije imaju mogućnost besplatnog zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here