Moderna objavila da je efikasnost njene vakcine nešto manja od početne

Kompanija radi na dvije modificirane vakcine specifične za novu varijantu koronavirusa i objavila je da su studije na miševima pokazale da su one izazvale povećani imuni odgovor

30

Američka biotehnološka kompanija Moderna objavila je da je efikasnost njene vakcine protiv koronavirusa na nivou od 90 posto protiv svih oblika bolesti i 95 posto protiv teških oblika te bolesti.

Vakcina i dalje pruža snažnu zaštitu protiv bolesti šest mjeseci nakon primanja druge doze.

Novi rezultati proizlaze iz treće faze kliničkog ispitivanja kojim je obuhvaćeno više od 30000 ljudi širom SAD, a podatak o učinkovitosti predstavlja blagi pad u odnosu na raniji podatak od 94,1 posto objavljen u časopisu New England Journal of Medicine u decembru.

Novi broj temelji se na 900 analiziranih covid slučajeva iz studije do 9. aprila, dok se prethodni bazirao na 185 slučajeva.

U saopćenju kompanije nije navedeno zašto je djelotvornost vakcine nešto manja, ali jedan od razloga mogao bi biti pojava novih zabrinjavajućih verzija koje nisu toliko osjetljive na antitijela koja se javljaju kao odgovor na vakcinu.

Moderna radi na dvije modificirane vakcine specifične za novu varijantu koronavirusa i objavila je da su studije na miševima pokazale da su one izazvale povećani imuni odgovor.

Radi se o varijanti B.1.351, tzv. južnoafričkoj varijanti virusa.

“Novi pretklinički podaci o kandidatima za vakcinu, specifičnim za varijantu koronavirusa, daju nam razlog za vjerovanje da možemo proaktivno odgovoriti na nove verzije virusa”, izjavio je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Moderna je objavila da je do 12. aprila globalno isporučila 132 miliona doza vakcine, uključujući približno 117 miliona doza u SAD. Do konca maja isporučit će još 100 miliona doza, a slijedi još 100 miliona do kraja juna.

Vakcina Moderne odobrena je u više od 40 zemalja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here