Na američkoj crnoj listi još sedam tehnoloških kompanija iz Kine

Američko Ministarstvo trgovine tvrdi da sporne kompanije proizvode superračunare za potrebe kineske vojske

26

Američko Ministarstvo trgovine dodalo je na izvoznu crnu listu sedam tehnoloških kompanija iz Kine, tvrdeći da proizvode superračunare za potrebe kineske vojske.

Ministarstvo je na listu uvrstilo Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics i četiri podružnice Nacionalnog superračunarskog centra, čime je američkim kompanijama zabranjen izvoz tehnologije tim kineskim grupacijama bez odgovarajuće dozvole.

To je prvi potez kabineta Joea Bidena kojim se Kini otežava pristup američkoj tehnologiji.

“Navedene grupacije su uključene u gradnju superračunara koje koriste kineske vojne snage i isporučuju program za razvoj oružja za masovno uništavanje“, tvrde iz Ministarstva.

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo najavila je da će Bidenov kabinet upotrijebiti “sve raspoložive ovlasti kako bi Kini onemogućio korištenje američke tehnologije za podršku destabilizacijskim nastojanjima modernizacije vojske”.

Kabinet bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ranije je na listu uvrstio desetine kineskih kompanija, uključujući proizvođača mobitela i opreme za mobilne mreže Huawei, također uz obrazloženje da koriste američku tehnologiju u vojne svrhe.

Inače, superračunari imaju znatno viši nivo performansi od računara opće namjene i rade milijarde izračuna u sekundi. Sastoje se od hiljada povezanih procesora i koriste se za predviđanja vremenskih i klimatskih trendova, simuliranja nuklearnih testova i farmaceutska istraživanja. Nužna su za razvoj najsavremenijeg oružja, poput hipersoničnih raketa.

“Kapaciteti superračunara ključni su za razvoj mnogih, možda gotovo svih, vrsta modernog oružja i nacionalnih sigurnosnih sistema, uključujući nuklearno oružje”, istaknula je Raimondo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here