Državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom Ureda Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) u BiH Manuelom Naessl sporazum o dva granta Evropske unije ukupne vrijednosti oko 15,5 miliona eura.

Kako je istaknuto na ceremoniji potpisivanja, kojoj je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler,  ova grant sredstva namijenjena su za izgradnju autoceste na dionicama Tunel Zenica – Donja Gračanica i Buna – Počitelj.

Bevanda je naglasio da ugovor za izgradnju poddionice Tunel Zenica – Donja Gračanica iznosi 9.222.000 eura, koje je odobrila Evropska unija kroz investicijski okvir za Zapadni balkan, a grantom će upravljati EBRD.

Drugi ugovor koji je danas potpisan odnosi se na grant vrijedan 6.219.140 eura, a sredstva će biti utrošena na izgradnju 7,2 kilometra autoceste između Bune i Počitelja.

Planirano je da oba projekta budu okončana tokom ove godine.

Naessl je izrazila zadovoljstvo što je potpisan ovaj sporazum, napomenuvši da je u proteklom periodu EU izdvajala značajna sredstva te da je više od 150 miliona eura osigurano kroz bespovratna sredstva za ubrzanje dinamike rada na ovim projektima.

Sattler je naglasio kako je potpisivanje ova dva ugovora o bespovratnim sredstvima još jedan dokaz da je EU uz BiH.

“Mi smo uz vas, bilo da je riječ o borbi protiv pandemije ili izgradnja autocesta. Riječ je o značajnim sredstvima, više od 15 miliona eura, koja se osiguravaju kao bespovratna“, naglasio je Sattler.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here