Addiko Group: 1,4 miliona eura dobiti u 2020.

Na ukupni rezultat značajno je uticao značajan porast rezerviranja za rizik, uglavnom uslijed makroekonomskih očekivanja i očekivanja ponašanja portfelja zbog Covid-19.

31
Addiko Group ostvarila je prošle godine neto dobit od 1,4 miliona eura.
Dobit nakon oporezivanja u četvrtom kvartalu od 7,8 miliona eura podržana je ekonomskim oporavkom tokom druge polovine godine, ponovnim pokretanjem poslovnih aktivnosti i dobro vođenim troškovima poslovanja.

Na ukupni rezultat značajno je uticao značajan porast rezerviranja za rizik, uglavnom uslijed makroekonomskih očekivanja i očekivanja ponašanja portfelja zbog Covid-19. Grupa je uspješno održala svoj robusnu kvalitetu imovine držeći se svog razboritog pristupa riziku.

Situacija s finansiranjem ostala je stabilna, a likvidnost solidna.

– Neto dobit od 1,4 miliona eura respektabilno je postignuće nakon što je zabilježen gubitak od 12,2 miliona eura u prvih šest mjeseci 2020. godine. To je rezultat neznatnog ekonomskog oporavka i povećanja novih poslovnih aktivnosti tokom druge polovine godine, dok smo nastavili strogo upravljati operativnim troškovima. Izgledi za 2021. i povratak na operacije prije krize će u velikoj mjeri ovisiti o evoluciji pandemije. Naša strategija i naša digitalna tehnologija i operativna platforma nas povoljno pozicioniraju da i dalje podržavamo kupce i isporučujemo vrijednost za naše dioničare. Bilo nam je i ostat će nam najveći prioritet osigurati sigurnost i dobrobit naših kupaca i našeg osoblja, dok mi nastavljamo sa svojim naporima da postignemo jednake uslovee za naše kapitalne potrebe, rekao je Csongor Németh, izvršni direktor Addiko Bank AG.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here