Češka Zbrojovka kupuje američki Colt

Zbrojovka će kupiti sve Coltove dionice za 220 miliona dolara i dodati još milion svojih novoizdanih dionica

73

Češki proizvođač oružja Česka Zbrojovka Group (CZG) objavio je danas da je sklopio ugovor o kupnji američkog Colta, dobavljača američke vojske.

Colt je poznat po istoimenom revolveru koji je početkom 19. stoljeća izumio osnivač te kompanije Samuel Colt. Opskrbljuje oružjem američku vojsku duže od 175 godina, a klijent su mu i kanadske oružane snage.

Češki CZG, pak, spada među vodeće proizvođača malokalibarskog oružja u Evropi. Proizvodi brendove poput CZ-a, Dan Wessona, Brno Riflesa i 4M Systemsa, a zapošljava 1.650 radnika širom svijeta.

Zbrojovka će, kako je saopćeno, kupiti sve Coltove dionice za 220 miliona dolara i dodati još milion svojih novoizdanih dionica.

“Spajanje je strateški korak za obje strane“, rekao je predsjednik češke kompanije Lubomir Kovarik, dodajući kako je ponosan što će portfoliju Zbrojovke pridružiti “tako ikoničan brend”.

“Strateška kombinacija dviju kompanija pruža značajne mogućnosti za rast”, rekao je, s druge strane, izvršni direktor Colta Dennis Veilleux.

Dogovor moraju odobriti regulatori za tržišno takmičenje, a očekuje se da će kupoprodajni ugovor biti zaključen u drugom tromjesečju 2021. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here