Za gradski prevoz u Sarajevu EIB kredit od 40 miliona eura

Ukupan kredit EIB-a za ovaj projekt iznosi 75 miliona eura, a danas je odobren njegov prvi dio

38

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog  ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB), Projekt gradskog prevoza Sarajevo, vrijedan 40 miliona eura.

Ukupan kredit EIB-a za ovaj projekt iznosi 75 miliona eura, a danas je odobren prvi dio u iznosu 40 miliona eura, dok će preostali iznos sredstava biti regulisan posebnim ugovorom.

Kredit je alociran na Federaciju BiH, a implementator projekta je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući grejs period od pet godina.

Projekt gradskog prevoza Sarajevo, ukupne vrijednosti 185 miliona eura, planira se realizovati putem tri povezana potprojekta koje spadaju u oblast gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo radi unapređenja javnog linijskog prevoza putnika i poboljšanja gradskih saobraćajnica.

Prijedlog ugovora sa Oosnovom za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here