AstraZeneca smanjuje isporuke vakcina u EU za 60 posto u prvom kvartalu

Kompanija je saopćila da su uzrok smanjenja planiranih isporuka problemi s proizvodnjom u fabrici vakcina u Belgiji kojom upravlja njezin partner Novasep

50

AstraZeneca rekla je dužnosnicima EU-a da će smanjiti isporuke svoje vakcine protiv COVIDA-19 Evropskoj uniji za 60 posto na 31 milion doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki evropski dužnosnik agenciji Reuters.
Kompanija je trebala isporučiti članicama EU-a oko 80 miliona doza do kraja marta, rekao je dužnosnik koji je bio uključen u razgovore.

AstraZeneca je također pristala isporučiti više od 80 miliona doza u drugom tromjesečju, ali  nije mogla navesti ciljeve isporuke za razdoblje od aprila do juna zbog pitanja proizvodnje, rekao je dužnosnik.

Dodao je da kompanija planira početak isporuke u EU 15. februara, kao što je i prvobitno bilo predviđeno.

Kompanija je saopćila da su uzrok smanjenja planiranih isporuka problemi s proizvodnjom u fabrici vakcina u Belgiji kojom upravlja njezin partner Novasep, rekao je dužnosnik Reutersu.

Njemački Bild ranije je objavio da je AstraZeneca obavijestila Evropsku komisiju da u početku neće moći isporučiti dogovorene količine vakcina protiv koronavirusa nakon što dobije odobrenje medicinskog regulatora EU-a koje se očekuje krajem januara.

Nakon toga se oglasio glasnogovornik AstraZenece koji je izjavio kako početne isporuke vakcina Evropskoj uniji, koje kompanija razvija s Oksfordskim univerzitetom, neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji.

“Početne količine bit će manje od prvobitno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u tvornici unutar našeg evropskog lanca opskrbe”, rekao je glasnogovornik u saopćenju u kojem nije naveo detalje.

“Isporučit ćemo desetke miliona doza u februaru i martu  EU-u, dok nastavljamo povećavati količinu proizvodnje”, dodao je on.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here