Deutsche Bank: Čuvajte se dionica Tesle i bitcoina

Za sada nema naznaka da se središnje banke pripremaju za restriktivniju monetarnu politiku, a to je glavni pokretač iza kojeg ulagači ne razmišljaju puno kako bi procijenili da neko vrijeme život zbog pandemije neće biti normalan.

20
Istraživanje koje je u utorak objavio Deutsche Bank privuklo je veliku pažnju tržišnih učesnika.
U njemu je učestvovalo 627 profesionalnih aktera finansijskog tržišta (između 13. i 15. januara), a 89 posto njih vjeruje da su barem neki segmenti tržišta napuhani.

Na vrhu ovog popisa nalaze se bitcoin te američke tehnološke dionice. Čak polovica sudionika dala je bitcoinu ocjenu 10 od 10 u (pr)ocjeni prenapuhanosti. Slijede američke tehnološke zalihe s prosječnom ocjenom 7,9. Većina ulagača vjeruje da je za bitcoin, a još više za proizvođača električnih vozila Teslu, vjerojatnije da će sljedeće godine pasti 50 posto nego dvostruko ojačati.

U posljednjih 12 mjeseci dionice Tesle skočile su više od 700 posto, dok je cijena bitcoina trenutno više od deset puta veća nego što je bila u martu prošle godine. Altcoini su također uspjeli izvanredno rasti. Drugi po veličini kriptovaluta ethereum porastao je u utorak 15 posto, dosegnuvši rekordnih 1.439 dolara.

Iako se većina slaže da su tržišta prenapuhana, možemo samo nagađati dokle će to ići i što će uzrokovati zaokret. Za sada nema naznaka da se središnje banke pripremaju za restriktivniju monetarnu politiku, a to je glavni pokretač iza kojeg ulagači ne razmišljaju puno kako bi procijenili da neko vrijeme život zbog pandemije neće biti normalan.

Ovo će paralizirati barem dio ekonomije. Ili, kako kažu, nema smisla boriti se protiv Fed-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here