Potpisan memorandum o EU kreditu za BiH od 250 miliona eura

Cilj makrofinansijske pomoći EU je ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19

36

Državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine kojim je našoj zemlji omogućen kredit za makrofinansijsku pomoć u iznosu 250 miliona eura.

Ovaj memoranudm u ime EU potpisuje evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke BiH, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

S obzirom na to da se radi o pomoći za više nivoa vlasti, Memorandum su potvrdili i podržali ministri finansija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Bevanda je naglasio je kako je cilj makrofinansijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih finansijskih institucija kao podršku za ekonomsku stabilnost.

“Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 milijuna eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH“, objasnio je Bevanda.

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom kreditu jer su morale biti ispoštovane sve unutrašnje procedure, kao i mehanizam koordinacije tokom odlučivanja.

“Najvažnije je da smo uspješno postigli dogovor svih nas unutar BiH te je to prihvatljivo za EU, a nastavak  aktivnosti propisan je upravo ovim memorandumom, kao i našim zakonskim procedurama o zaduživanju“, naglasio je Bevanda.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here