Potpisan Sporazum o trgovini i saradnji između EU i Velike Britanije

Sporazum su u ime EU potpisali predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

24

U Briselu je održana svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o trgovini i saradnji između Evropske unije i Velike Britanije.

Sporazum su u ime EU potpisali predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Očekuje se da će tekst Sporazuma tokom dana biti proslijeđen u London kako bi ga potpisao i britanski premijer Boris Johnson. Očekuje se također da će Sporazum, koji treba odobriti Evropski parlament, privremeno stupiti na snagu 1. januara.

Velika Britanija i Evropska unija postigle su 24. decembra Privremeni sporazum o slobodnoj trgovini koji bi trebao spriječiti novogodišnji haos u prekograničnoj trgovini i donijeti sigurnost za poslove nakon niza godina previranja oko Brexita.

Dogovor je postignut nešto više od sedmice prije okončanja procesa razlaza evropskog bloka i Velike Britanije, koja se povukla iz EU političkih institucija unije 31. januara, a ekonomski prelazni period ističe 31. decembra ove godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here