Hrvatska proglašava ekonomski pojas u Jadranskom moru

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada RH u ponedjeljak usvojiti odluku o proglašenju isključivog ekonomskog pojasa na Jadranu.

49

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada RH u ponedjeljak usvojiti odluku o proglašenju isključivog ekonomskog pojasa u Jadranskom moru.

On je na Twitteru objavio da je obavio konsultacije sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u vezi s proglašenjem isključivog ekonomskog pojasa Hrvatske na Jadranu.

Saborski Klub zastupnika HDZ-a početkom mjeseca najavio je da će Sabor do kraja jesenjeg zasjedanja proglasiti isključivi ekonomski pojas u Jadranskom moru.

Hrvatska je 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas RH (ZERP), na temelju kojeg, zajedno s epikontinentalnim pojasom (morskim dnom), uživa sve sadržaje isključivog ekonomskog pojasa (osim prava na izgradnju umjetnih otoka i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu. Naknadnim odlukama iz 2004., 2006. i 2008., utvrđeno je da se ZERP neće primjenjivati na države članice Evropske unije do iznalaženja zajedničkog dogovora.

Nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, područje ZERP-a je, kao i svi isključivi ekonomski, ribolovni i ekološki pojasevi drugih država članica, postao dio voda EU, u kojima se primjenjuju pravila zajedničke ribarstvene politike i ostvaruje saradnja između država članica u zaštiti morskog okoliša.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here