Sparkasse Bank plasira novu kreditnu liniju EBRD-a za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

Kao rezultat dosadašnjih kreditnih linija realiziranih u saradnji sa EBRD-om, iz Sparkasse Banke navode 60 kreditiranih kompanija i 76 implementiranih investicionih projekata u proteklim godinama.

33

–  Potpisivanjem ugovora o kreditnoj liniji sa EBRD-om u iznosu od 5 miliona eura, Sparkasse Bank od decembra 2020. svojim klijentima, malim i srednjim preduzećima, može ponuditi još jedan oblik povoljnog finansiranja uz poticaje i do 15% od iznosa kredita. Kreditna linija je namijenjena finansiranju kapitalnih ulaganja malog i srednjeg biznisa, a sa ciljem njihovog razvoja i jačanja konkurentnosti.

 Sredstva iz ove kreditne linije su namijenjena kompanijama koje zapošljavaju do 250 uposlenih, imaju aktivu do 43 miliona eura te ostvaruju godišnji promet do 50 miliona eura. U fokusu će biti projekti kapitalnih ulaganja poput modernizacije opreme i proizvodnih pogona u sektorima poljoprivrede, hrane i pića, metalne industrije, drvne industrije, a sve u skladu s kriterijima i uslovima finansiranja predviđenim kreditnom linijom.

Prednost kreditne linije čini investicijski poticaj u iznosu do 15 posto kredita, a koji će se odobravati u svrhu poboljšanja usklađenosti kompanije sa jednom ili više EU direktiva. Također, u okviru kreditne linije će klijentima biti obezbjeđena i stručna podrška konsultanata u dijelu implementacije, marketinga i prenosa znanja.

“Sparkasse banka je opredijeljena da kroz svoju standardnu finansijsku ponudu, ali i ovakve posebne kreditne linije, potiče razvoj i poduzetnički potencijal malog i srednjeg biznisa, sve s krajnjim ciljem stimulacije ukupnog poslovnog ciklusa u BiH. Nastavak konstruktivne saradnje sa EBRD-om i otvaranje nove kreditne linije nam je posebno važan sada, u momentu kada se poduzetnici susreću sa finansijskim izazovima usljed globalne pandemije i kada im je potreban lakši pristup sredstvima finansiranja, ali i poticajima. Očekujemo da će ova, kao i sve dosadašnje kreditne linije koje smo realizirali, naići na odličan odziv kod naših klijenata i proizvesti pozitivan efekat na njihovo poslovanje”, izjavio je Sanel Kusturica, Predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH.

Kao rezultat dosadašnjih kreditnih linija realiziranih u saradnji sa EBRD-om, iz Sparkasse Banke navode 60 kreditiranih kompanija i 76 implementiranih investicionih projekata u proteklim godinama. Samo u periodu 2016-2018 su mali i srednji poduzetnici, korisnici ovih kreditnih linija generisali gotovo 550 novih radnih mjesta te povećali prihod poslovanja za gotovo 30 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here